CAR: met mobiele klinieken naar Bambari

woensdag 17 september 2014

Het gebied rond de plaats Bambari, in de Centraal-Afrikaanse Republiek, wordt de laatste maanden geteisterd door hevig geweld. Gewapende groepen en criminele benden vallen met name kleine dorpen aan. Artsen zonder Grenzen zet mobiele klinieken in om de getroffen burgerbevolking te helpen.

 

Geweld

In en rond Bambari, in de prefectuur Ouaka, heeft het geweld een grote impact op het dagelijkse leven van de bewoners. Velen hebben geen toegang tot medische zorg, waardoor ook alledaagse medische problemen als malaria en mazelen de kop op steken. Medische teams van Artsen zonder Grenzen zoeken deze gemeenschappen daarom op.

 

Mensen in een dorp in de regio Bambari, Centraal-Afrikaanse Republiek, verzamelen zich rond een medisch team van Artsen zonder Grenzen. © Jonathan Twigg

 

Dorpen verbrand of verwoest

Sommige dorpen in het gebied zijn volledig afgebrand of verwoest. In sommige plaatsen zijn ook de gezondheidsposten vernield. Veel bewoners verblijven nu in kleine hutten op de omliggende velden of zijn de bossen ingevlucht. Zij komen tijdelijk terug naar hun dorp als ze weten dat er een mobiele kliniek van Artsen zonder Grenzen is. ‘Maar de mensen zijn zo bang dat ze meteen na behandeling weer de bossen in trekken,’ zegt projectcoördinator Dr. Robert Ponsioen.

 

Afgelegen

Het kost de nodige moeite om afgelegen dorpen te bereiken. Door het regenseizoen zijn de wegen in het gebied modderig en zeer moeilijk begaanbaar. Daarnaast laat de veiligheidssituatie het niet toe om in het donker te reizen. Dit beperkt de tijd om medische zorg te geven. Toch lukt het de medische teams om ongeveer 500 mensen per dag te behandelen, vooral vrouwen en kinderen. Gewonden worden eerst geholpen; ter plaatse of met een doorverwijzing naar een ziekenhuis.

 

Malaria

Naast de zorg met mobiele klinieken deelt Artsen zonder Grenzen ook muggennetten en plastic zeil uit. Omdat veel mensen in de buitenlucht slapen, lopen zij een groot risico om malaria te krijgen. Elke patiënt die we behandelen wordt getest op malaria. Ongeveer 90 procent van hen test positief. Zij krijgen medicijnen mee.

 

Vaccinaties en zorgpunten

Door de slechte leefomstandigheden en het gebrek aan zorg hebben veel mensen ook longontsteking, diarree of huidinfecties. Om de kans op een uitbraak van besmettelijke ziekten kleiner te maken, heeft Artsen zonder Grenzen in augustus in de prefectuur Ouaka 4.000 kinderen onder vijf jaar ingeënt tegen mazelen en polio. Ook hebben we op verschillende plaatsen permanente zorgpunten opgezet. Daar geven Centraal-Afrikaanse hulpverleners zeven dagen per week behandeling voor malaria.

 

Sinds de start van de crisis in de Centraal-Afrikaanse Republiek in december 2013 heeft Artsen zonder Grenzen haar hulp opgeschaald van 10 naar 20 projecten. Ook hebben wij 5 hulpprojecten voor Centraal-Afrikaanse vluchtelingen in de omliggende buurlanden.