CAR: moslimfamilies ontvluchten Bossangoa

zaterdag 01 februari 2014

In de stad Bossangoa, in het noordwesten van de Centraal-Afrikaanse Republiek, zijn vrijwel alle huizen verlaten. De bevolking van de stad houdt zich schuil in 2 vluchtelingenkampen, verdeeld volgens strikte religieuze scheidslijnen. 30.000 christenen en 8.000 moslims leven in angst voor geweld. Vele moslims proberen het land nu te verlaten.

 

Vluchten naar Tsjaad

Op donderdagochtend stonden de 8.000 gevluchte moslimfamilies in Bossangoa klaar om het land te verlaten met een vloot aan gehuurde vrachtwagens. De bestemming van het konvooi is Tsjaad, onder begeleiding van het Tsjadische leger.

 

Bang voor geweld

De vluchtelingen, die in Bossangoa leven in een leegstaande school, zijn bang voor aanvallen door anti-Balaka-milities, na eerdere geweldsuitbarstingen in plekken rondom hoofdstad Bangui, waarbij honderden moslims om het leven kwamen.

 

Mannen blijven achter

Er komen uiteindelijk 20 vrachtwagens. De wanhoop slaat bij velen toe bij het besef dat er slechts een fractie van de 8.000 vluchtelingen meegenomen kunnen worden. Vooral vrouwen en kinderen worden op de wagens gezet. De mannen blijven achter. ‘Mijn familie gaat, maar er is geen plek meer voor mij,’ zei een man tegen het team van Artsen zonder Grenzen ter plaatse. ‘Ik zal proberen hen later te volgen.’

 

Trauma’s

Veel mensen lijden aan trauma’s, niet alleen door het geweld, maar ook door de plotse religieuze haat in hun thuisland. ‘Ik ben hier geboren en begrijp deze haat jegens ons niet,’ zegt een andere moslimman. ‘Ik ben een handelaar, ik verkoop suiker en koffie. Ik wil pas weer terugkeren als er vrede is.’

 

900.000 vluchtelingen

Volgens UNOCHA, de VN-organisatie voor humanitaire zaken, zijn in de Centraal-Afrikaanse Republiek ruim 900.000 mensen gevlucht voor hevig geweld, moordpartijen uit wraak, brandstichting en plunderingen. Artsen zonder Grenzen biedt noodhulp in het land, onder meer sinds mei 2013 in Bossangoa. In de stad bevinden zich duizenden vluchtelingen; moslims én christenen die bang zijn voor aanvallen van Seleka-troepen.

 

Bossen ingevlucht

Naast de mensen in steden als Bossangoa en Bangui zijn ook talloze mensen die de bossen in zijn gevlucht. Artsen zonder Grenzen maakt zich ernstig zorgen om deze vluchtelingen, wiens leefomstandigheden hen kwetsbaar maken voor ziekten als malaria. Wij gaan met mobiele klinieken op pad om zo veel mogelijk mensen te helpen. Velen zijn echter volledig afgesloten van zorg, voedsel, schoon water en fatsoenlijke beschutting.

 

Sluit zoeken

Zoekveld