Cholera treft kampen deelstaat Borno, noordoostelijk Nigeria

donderdag 17 september 2015

Cholera is uitgebroken in kampen bij de hoofdstad Maiduguri van de deelstaat Borno in het noordoosten van Nigeria. In Maiduguri verblijven ruim 1,6 miljoen mensen die op de vlucht zijn voor het geweld van Boko Haram. Samen met de gezondheidsautoriteiten bestrijden teams van Artsen zonder Grenzen de ziekte, die inmiddels alle drie de kampen bij Maiduguri heeft getroffen.

 

Patiënten

Volgens de officiële cijfers van 16 september zijn tot nu toe 16 cholerapatiënten overleden. Van 10 tot 15 september hebben we 187 patiënten opgenomen in ons cholerabehandelcentrum bij Maiduguri, dat 100 bedden telt. 64% van hen waren er ernstig aan toe. Alleen al op 13 september kwamen 50 mensen naar ons centrum. De minder ernstig zieke patiënten werden behandeld in poliklinische rehydratiecentra.

 

Het cholerabehandelcentrum van Artsen zonder Grenzen in Maiduguri, Nigeria

 

Maatregelen

Naast de medische zorg zijn we eind augustus gestart met het verbeteren van de hygiëne en de sanitatie in het kamp waar de eerste cholerapatiënten werden geconstateerd. De maatregelen bestonden onder meer uit het chlorineren van waterputten, de aanvoer van chlooroplossing voor handenwassen en de desinfectie van tenten of hutten waar besmettingen zijn geconstateerd. In het tweede kamp hebben we een besmette waterput aangepakt en halverwege september zijn we ook in het derde kamp aan de slag gegaan.

 

Alleen

‘Artsen zonder Grenzen en het Internationale Rode Kruis (ICRC) staan er helaas opnieuw alleen voor’, zegt landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Nigeria Ghada Hatim. ‘Geen andere Internationale hulporganisaties zijn aanwezig geweest tijdens de terugkerende noodsituaties in de deelstaat Borno en in het bijzonder die in Maiduguri. Daar zijn verreweg de meeste mensen naartoe gevlucht tijdens het al jaren durende conflict tussen het Nigeriaanse leger en Boko Haram.’

 

Support nodig

‘In september 2014 heeft Artsen zonder Grenzen meer dan 4.000 patiënten van een cholera-uitbraak in de deelstaat Borno behandeld’, zegt noodhulpmanager Chibuzo Okonta. ‘De levensomstandigheden en de hygiëne in de kampen zijn ideaal voor een uitbraak als deze. We hebben meer support nodig. We hebben regelmatig, maar tevergeefs, een beroep gedaan op andere hulporganisaties om de verdrevenen in Borno bij te staan en we herhalen hierbij deze oproep.’ 

Sluit zoeken

Zoekveld