Cholera-uitbraak Juba, Zuid-Sudan: Artsen zonder Grenzen zet behandelcentrum op

maandag 13 juli 2015

Artsen zonder Grenzen heeft in de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba samen met lokale zorgautoriteiten een cholerabehandelcentrum opgezet. Op 23 juni riep het Zuid-Sudanese ministerie van Volksgezondheid officieel een cholera-uitbraak uit. Tot en met 7 juli waren er 710 gevallen bekend in Juba en waren er 33 mensen overleden.

 

150 bedden

Het behandelcentrum heeft een capaciteit van 150 bedden. ‘Bewoners die mogelijk cholera hebben, kunnen naar het behandelcentrum komen voor acute, goede medische zorg,’ zegt landencoördinator Paul Critchley.

 

Het cholerabehandelcentrum van Artsen zonder Grenzen in Juba, Zuid-Sudan, is 800 vierkante meter groot en is opgezet in de wijk Munuki. © MSF

 

Dodelijk zonder behandeling

Cholera wordt via vervuild water overgebracht en veroorzaakt ernstige diarree, overgeven en uitdroging. De behandeling bestaat uit het toedienen van ORS (zout-en-suikeroplossing) om de uitdroging te bestrijden. De combinatie van suiker en zout in de ORS stelt het lichaam in staat het water op te nemen. Zonder behandeling kan cholera binnen een paar dagen tot de dood leiden.

 

Ondersteuning staatsziekenhuis Bor

Artsen zonder Grenzen ondersteunt ook de zorgautoriteiten in het staatsziekenhuis van Bor, in de deelstaat Jonglei. Daar is melding gemaakt van 59 cholerapatiënten en 1 overleden persoon. Artsen zonder Grenzen ondersteunt met medische, technische en logistieke hulp.