Cholera-uitbraak Zuid-Sudan lijkt onder controle

donderdag 04 september 2014

In Zuid-Sudan, waar op 15 mei een cholera-uitbraak werd uitgeroepen, is het aantal cholerapatiënten de afgelopen weken aanzienlijk afgenomen. Artsen zonder Grenzen schaalt haar hulp bij de uitbraak daarom terug. De middelen die hierdoor vrijkomen, zullen elders in Zuid-Sudan worden ingezet, waar inmiddels ruim 1,7 miljoen mensen op de vlucht zijn voor aanhoudend geweld.

 

Juba, Torit en Wau Shiluk

Sinds de uitbraak werd uitgeroepen, hebben teams van Artsen zonder Grenzen 3.300 cholerapatiënten behandeld in hoofdstad Juba en in de plaatsen Torit en Wau Shiluk. In totaal zijn er volgens officiële berichten tot medio augustus 5.561 mensen besmet geraakt bij de uitbraak.

 

Moeder Kiden (31) en haar zieke zoontje John (2) in het cholerabehandelcentrum van Artsen zonder Grenzen in Juba, de hoofdstad van Zuid-Sudan. © Nick Owen/MSF

 

Behandelcentra en ORS-punten

Artsen zonder Grenzen zette na de start van de uitbraak snel cholerabehandelcentra en distributiepunten voor zout- en suikeroplossingen op in Juba en andere getroffen gebieden. Daarnaast werkten onze teams nauw samen met de Zuid-Sudanese autoriteiten en andere organisaties om de toegang tot schoon water te verbeteren en om medisch personeel te trainen.

 

Waakzaam

De uitbraak verspreidde zich in het begin snel in plaatsen waar veel vluchtelingen onder slechte omstandigheden leefden en een gebrek aan zorg was. Het feit dat het aantal nieuwe gevallen aanzienlijk daalt, lijkt erop te duiden dat de uitbraak onder controle is. Toch blijft Artsen zonder Grenzen waakzaam.

 

Vaccinatiecampagnes

Een onderdeel van de hulpoperatie was grootscheepse choleravaccinatiecampagnes, die voor het eerst in Zuid-Sudan werden uitgevoerd. In totaal werden er 200.000 mensen, vluchtelingen en lokale bevolking, ingeënt in Zuid-Sudan. In Ethiopië werden nog eens 150.000 mensen ingeënt in de regio Gambella, waar vele Zuid-Sudanese vluchtelingen naartoe zijn getrokken.

 

Endemisch

Cholera is endemisch in Zuid-Sudan, maar is goed te behandelen als je tijdig behandeling krijgt. Naast vaccinaties tegen cholera (die ongeveer 65 procent bescherming bieden) zijn het verbeteren van leefomstandigheden en toegang tot schoon water en goede sanitaire voorzieningen belangrijke middelen in de strijd tegen de ziekte. Hoewel Artsen zonder Grenzen haar hulpoperatie bij de cholera-uitbraak terugschaald, gaan haar activiteiten op het gebied van voorlichting en bewustwording onder gemeenschappen door.