Choleravaccins voor tienduizenden Zuid-Sudanese vluchtelingen in Ethiopië

dinsdag 26 augustus 2014

Artsen zonder Grenzen voert in de regio Gambella in Ethiopië een choleravaccinatiecampagne uit onder Zuid-Sudanese vluchtelingen in het gebied en de Ethiopische gastgemeenschap. De vaccins moeten bescherming bieden tegen de cholera-epidemie die in juni uitbrak in Zuid-Sudan.

 

Kans op uitbraak groot

Volgens de VN leven er momenteel ruim 185.000 vluchtelingen uit Zuid-Sudan in de regio Gambella. De overbevolking en slechte leefomstandigheden in de vluchtelingenkampen, én het feit dat cholera endemisch is in het gebied, maakt de kans op een cholera-uitbraak groot.

 

© Monica Burns/MSF

 

Twee doses

Het vaccin wordt oraal toegediend in twee doses en biedt een redelijk hoge bescherming tegen cholera (meer dan 60 procent). Teams van Artsen zonder Grenzen gaven de eerste dosis tussen 24 juli en 2 augustus aan 151.723 mensen – 85 procent van de beoogde doelgroep. Iedereen die ingeënt werd, kreeg een vaccinatiekaart waarmee ze later hun tweede dosis kunnen halen tijdens de tweede vaccinatieronde die nu gaande is. Ook ontvingen zij een stuk zeep, een van de voorzorgsmaatregelen naast de vaccinaties en het verzorgen van schoon water en sanitaire voorzieningen.

 

Logistieke uitdagingen

Het choleravaccin is relatief eenvoudig toe te dienen, maar het opzetten van een vaccinatiecampagne heeft de nodige logistieke uitdagingen. De vaccins moeten tot het moment van toedienen in een zogenaamde koude keten (tussen de 2 en 8 graden) gehouden worden. Dat betekent dat gekoelde trucks en draagbare koelers nodig zijn. Daarnaast vereist een grootscheepse vaccinatieactie de inzet van honderden medewerkers; zowel om de vaccinaties toe te dienen en om voorlichting te geven en mensen te mobiliseren.

 

Vaste sites en mobiele teams

De teams enten iedereen in behalve kinderen jonger dan één jaar en zwangere vrouwen. Er zijn vaste vaccinatiesites en mobiele teams die langs tenten en huizen gaan. De vaccinatiecampagne vindt plaats onder toezicht van de Ethiopische autoriteiten en wordt ondersteund door verschillende VN-hulporganisaties, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie, UNHCR en UNICEF.