Ebola-epidemie spreidt zich verder uit in Sierra Leone en Liberia

donderdag 24 juli 2014

Terwijl de ebola-epidemie in West-Afrika zich steeds verder verspreidt, breidt Artsen zonder Grenzen haar hulp in de getroffen gebieden uit. De officiële berichten maken inmiddels melding van 1.093 besmette mensen en 660 mensen die aan het virus overleden zijn. Hoewel het aantal besmettingen in Guinee beduidend afgenomen is, lopen de cijfers in buurlanden Sierra Leone en Liberia gestaag op. De zorgautoriteiten in de landen en de actieve internationale hulporganisaties doen wat ze kunnen om de epidemie onder controle te krijgen, maar lopen tegen hun limieten aan.

 

Sierra Leone momenteel epicentrum van uitbraak

In Sierra Leone – met 454 besmette mensen op dit moment het epicentrum van de uitbraak – is Artsen zonder Grenzen haar werk aan het opschalen. Er werken nu 22 internationale hulpverleners en 250 Sierra Leoonse medewerkers in het land. Zo hebben we in Kailahun een ebolabehandelcentrum opgezet met een behandelafdeling met 64 bedden. Sinds 25 juni zijn daar 131 mensen behandeld en zijn 12 mensen genezen. De afgelopen drie weken hebben we ook ruim 200 gezondheidswerkers opgeleid, die dorpelingen uitleggen hoe ze zich kunnen beschermen tegen ebola en wat er moet gebeuren als iemand symptomen van de ziekte vertoont.

 

Ebolabehandelcentrum in Kailahun, Sierra Leone. © Sylvain Cherkaoui/Cosmos

 

Mobiliteit in het grensgebied

Artsen zonder Grenzen concentreert zich ook op het grensgebied tussen Sierra Leone, Guinee en Liberia, waar de bevolking erg mobiel is en de ziekte met zich meedraagt naar andere dorpen. Het team ter plaatse zal haar voorlichtingsactiviteiten in dit gebied uitbreiden en het alarmeringssysteem versterken, zodat alle potentiële besmettingen snel kunnen geïdentificeerd worden.

 

Situatie Liberia verslechtert snel

In Liberia is de situatie snel aan het verslechteren. Er zijn inmiddels besmette mensen in zeven districten, waaronder in hoofdstad Monrovia. De hulp schiet echter op alle vlakken tekort, met name op het gebied van opsporing van mogelijk besmette mensen, het organiseren van veilige begrafenissen en een goedwerkend alarmeringssysteem. Omdat Artsen zonder Grenzen in Guinee en Sierra Leone al aan de grenzen van haar kunnen zit, kan de organisatie in Liberia slechts beperkte ondersteuning bieden. Het behandelcentrum in Foya is inmiddels overgedragen aan de organisatie Samaritan’s Purse. In Monrovia is een noodhulpteam een nieuw behandelcentrum aan het opzetten. Dit zal ook beheerd worden door Samaritan’s Purse. Onze hulp in Liberia zal zich verder focussen op het gebied rond Voinjama, waarvan wordt gemeld dat er mensen in hun dorpen sterven aan ebola, voordat ze in staat zijn om medische hulp te zoeken.

 

Aantal patiënten in Guinee neemt af

In Guinee is de situatie in sommige gebieden gestabiliseerd. Artsen zonder Grenzen heeft haar behandelcentrum in Telimélé gesloten, nadat er 21 dagen lang geen nieuwe patiënten werden opgenomen. In zeven weken tijd werden daar 21 patiënten behandeld. Maar liefst 75 procent van hen werd beter. Op dit ogenblik is er slechts één patiënt in het behandelingscentrum in Donka. Wij zullen dit centrum eind juli overdragen aan het Guineese ministerie van Volksgezondheid. Van de 59 ebolapatiënten die sinds 25 maart in het centrum werden opgenomen, herstelde 63 procent. In Guéckédou – waar de epidemie begon – zijn er nog twee patiënten in het behandelcentrum van Artsen zonder Grenzen.

 

Mensen houden zich mogelijk schuil

Het feit dat het aantal patiënten afneemt, wil niet zeggen dat de epidemie in Guinee bestreden is. Het is mogelijk dat besmette mensen zich liever in hun dorpen schuilhouden, dan zich te laten behandelen. In veel gemeenschappen blijft de angst voor ebola erg groot en Artsen zonder Grenzen heeft vier dorpen niet kunnen bezoeken vanwege de vijandige houding van de lokale bevolking. Wij werken daarom met lokale overheden en met dorpsoudsten om deze gebieden veilig te kunnen bezoeken en zo beter inzicht te verkrijgen in de verdere verspreiding van het virus.

Sluit zoeken

Zoekveld