Ebola-epidemie in West-Afrika: een overzicht van onze hulp

maandag 07 juli 2014

Teams van Artsen zonder Grenzen doen er alles aan om de ebola-epidemie in Guinee, Sierra Leone en Liberia te bestrijden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldde dit weekend dat er tot nu toe 779 besmette mensen zijn, waarvan er 481 overleden zijn.

 

Hulp in Guinee

In Guinee heeft Artsen zonder Grenzen 3 projecten, in de plaatsen Conakry, Telimele en Gueckedou. We behandelen er patiënten in onze speciale ebolabehandelcentra en geven psychosociale zorg. Ook helpen we bij het ontsmetten van plekken waar het virus is opgedoken, zoals andere behandelcentra, huizen en openbare ruimtes. Daarnaast ondersteunen we activiteiten om mogelijk besmette mensen op te sporen.

 

© Sylvain Cherkaoui/Cosmos

 

217 patiënten behandeld in Guinee

In hoofdstad Conakry hebben we tot nu toe 59 ebolapatiënten behandeld, waarvan 33 genezen zijn. In Gueckedou, het epicentrum van de uitbraak, hebben onze teams tot nu toe 130 patiënten behandeld, waarvan er 31 zijn genezen. In Telimele hebben we 21 patiënten behandeld en zijn er 16 genezen. Het project in Telimele zullen we spoedig sluiten, omdat daar al 21 dagen geen nieuwe gevallen zijn opgedoken. Het project in de plaats Macenta, waar we 7 mensen behandelden (en 2 mensen genezen werden), sloten we al eerder om die reden.

 

Hulp in Sierra Leone

In Sierra Leone zijn onze teams actief in de plaatsen Kailahun, Kenema, Koindu en Daru, allemaal in het oosten van het land. In Kailahun hebben we een ebolabehandelcentrum opgezet, waar tot nu toe 45 patiënten zijn behandeld, Hiervan zijn 12 mensen overleden. In de andere plaatsen ondersteunen we het Sierra Leoonse ministerie van Volksgezondheid bij het behandelen van patiënten in overheidsvoorzieningen en het opsporen van mogelijk besmette mensen. Zo vonden wij één dorp waar meer dan 40 mogelijk besmette mensen waren.

 

Hulp in Liberia

In de Liberiaanse hoofdstad Monrovia ondersteunt een klein medisch team van Artsen zonder Grenzen het Liberiaanse ministerie van Volksgezondheid. Eerder hadden we een project opgezet in de plaats Foya. Dat project wordt overgedragen aan een andere hulporganisatie.

 

300 hulpverleners

Er zijn inmiddels besmette mensen opgedoken in meer dan 60 verschillende locaties in de 3 landen. In totaal bestrijden ongeveer 300 hulpverleners van Artsen zonder Grenzen de epidemie.

 

Sluit zoeken

Zoekveld