G7: De wereld is ruim 1 jaar later nog niet beter op ebola voorbereid

donderdag 04 juni 2015

Het wereldgezondheidssysteem is nog niet steeds voorbereid op grootschalige epidemieën, waarschuwt Artsen zonder Grenzen. ‘Als er morgen een pandemie uitbreekt op wereldschaal, is er nog steeds geen goed uitgeruste, gecoördineerde internationale reactie mogelijk”, aldus Artsen zonder Grenzen.

 

G7-top

Tijdens de G7-top in het Duitse Elmau dit weekend dringt Artsen zonder Grenzen er op aan dat de leiders van de top zich ertoe verbinden een doeltreffend noodsysteem te ontwikkelen voor epidemieën en gezondheidscrises op wereldschaal. Dit volgt op de verwoestende ebola-uitbraak in West-Afrika. De ebola-epidemie onderstreepte de noodzaak voor meer geld voor de ontwikkeling van geneesmiddelen en testen voor verwaarloosde ziekten, en toonde aan dat patiënten in ontwikkelingslanden de hand moeten kunnen leggen op bestaande geneesmiddelen.

 

Gapend gat

‘De G7-leiders moeten erkennen dat er een gapend gat zit in ons wereldgezondheidssysteem en moeten concreet actie ondernemen. Anders kunnen er in een volgende grote epidemie duizenden levens – of meer – verloren gaan,’ aldus Joanne Liu, arts en internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen.

 

Een zieke die in contact is geweest met mensen die met ebola zijn besmet wordt binnengebracht in de Artsen zonder Grenzen ebolakliniek in Kailahun, Sierra Leone. © Sylvain Cherkaoui/Cosmos

 

Groot falen

Het falen op wereldniveau, zoals we dat zagen bij de ebola-epidemie (te laat alarm slaan, ondoeltreffende surveillance, trage internationale reactie, afwezigheid van leiderschap, gebrek aan behandelingen en vaccins), is niet uniek. Het is een realiteit bij vele noodsituaties waar onze teams vandaag mee geconfronteerd worden.

 

Politiek leiderschap

‘Er is vandaag een tastbaar vacuüm in het leiderschap voor gezondheidszorg op wereldniveau. Er is steeds minder vraag om een hervorming van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De lidstaten van de Verenigde Naties schieten tekort in toezeggingen van extra fondsen, en er is geen duidelijke afspraak over hoe een snel en doeltreffend reactiesysteem werkelijkheid kan worden,’ zegt Florian Westphal, algemeen directeur bij Artsen zonder Grenzen. ‘We hopen dat de G7-leiders een groter politiek leiderschap aan de dag zullen leggen en acute volksgezondheidscrisissen prioriteit zullen geven om te voorkomen dat toekomstige epidemieën volkomen uit de hand zullen lopen.’

 

Nieuwe geneesmiddelen

Er staan drie brandende gezondheidsproblemen op de agenda van de G7: ebola, verwaarloosde ziekten en antibiotica-resistentie. ‘Terecht,’ zegt Philipp Frisch van de internationale campagneorganisatie van Artsen zonder Grenzen, de MSF Access Campaign. ‘Het tekort aan onderzoek en ontwikkeling in deze 3 gebieden is een enorm probleem; miljoenen mensen lijden aan ziektes waar geen doeltreffend geneesmiddel of vaccin voor bestaat en die niet worden ontwikkeld, bij gebrek aan een lucratieve markt voor de farmaceutische industrie. De leiders van de G7 moeten van de financiering van onderzoek en ontwikkeling voor deze gezondheidsproblemen een prioriteit maken.’

 

Seikholien (45) lijdt aan multiresistente tuberculose. Dit is zijn dagelijkse dosis aan pillen die hij moet slikken. India, 2012. © Sami Siva

 

Resistente tuberculose

Zo is resistente tuberculose een verwaarloosde ziekte waarvoor dringend nieuwe geneesmiddelen, vaccins en diagnoses nodig zijn. Artsen zonder Grenzen behandelt jaarlijks duizenden patiënten wereldwijd. De behandeling bestaat uit een twee jaar durend regime van sterke antibiotica met vreselijke neveneffecten zoals voortdurende misselijkheid, psychose en doofheid, met een gunstige uitkomst voor slechts één op de twee patiënten. Sommige vormen van de ziekte zijn op dit moment zelfs nauwelijks behandelbaar door resistentie tegen de bestaande geneesmiddelen.

 

Kunstmatig hoge prijzen

De prijzen van bestaande vaccins en behandelingen worden ondertussen kunstmatig hoog gehouden, met als belangrijkste uitschieter de extreem hoge prijs voor het nieuwe medicijn voor hepatitis C. ‘De inertie van de internationale gemeenschap, waaronder de G7, heeft tot vele te voorkomen doden geleid, omdat geneesmiddelen niet ontwikkeld worden of te duur zijn. De hoogste prioriteit van onderzoek en ontwikkeling moet de gezondheid en het leven van mensen zijn, en niet winst,’ besluit Philipp Frisch.

 

 

Sluit zoeken

Zoekveld