AzG Live LIVE

Hulp voor 30.000 Zuid-Sudanese vluchtelingen in Sudan

donderdag 27 november 2014

3.230 mensen zijn opgenomen in het voedingsprogramma van Artsen zonder Grenzen in de deelstaat Witte Nijl van Sudan. Ze horen bij een groep van 30.000 uit de deelstaat Boven-Nijl in Zuid-Sudan, die sinds februari naar Sudan zijn gevlucht. De vluchtelingen vertellen onze teams dat ze werden aangevallen of bang waren aangevallen te worden.

 

Zorg

Artsen zonder Grenzen biedt medische zorg en voedingshulp aan de vluchtelingen in Witte Nijl in samenwerking met het Sudanese ministerie van Volksgezondheid. Tot nu toe heeft de organisatie meer dan 36.174 consulten geboden, 2.333 kinderen jonger dan 5 jaar tegen polio gevaccineerd en 8.566 kinderen jonger dan 15 jaar tegen mazelen ingeënt na een positieve diagnose. Door die preventieve benadering zijn uitbraken van ziekten in het gebied ingedamd.

 

Consult van Artsen zonder Grenzen in deelstaat Witte Nijl, Sudan © Artsen zonder Grenzen

 

Burgeroorlog

De vluchtelingen komen vooral uit de steden Waddakona, Kaka, Al-Renk en Malakal. Ze zijn gevlucht voor de burgeroorlog die sinds 15 december 2013 Zuid-Sudan in zijn greep heeft. De meesten hebben nauwelijks of geen bezittingen mee kunnen nemen.

 

Verkopen

‘Ik heb drie dagen gelopen van Waddakona in Boven-Nijl naar Noord-Kweik, Sudan. Daar moest ik mijn koeien, schapen en geiten verkopen om in mijn basisbehoeften te kunnen voorzien’, zegt Nyabok Adwok (gefingeerde naam). ‘Ik was een ambtenaar en kon in m’n eigen levensonderhoud voorzien. Nu ben ik in een ander land en ben ik afhankelijk van hulp’.

 

Kliniek

In één van de drie gebieden waar vluchtelingen worden opgevangen, El Kashafa, heeft Artsen zonder Grenzen een kliniek met 20 bedden opgezet om spoedeisende patiënten snel op te kunnen vangen. Met mobiele klinieken bezoeken onze teams de andere twee opvanggebieden, Jorai en El Rades.

 

Consulten

Artsen zonder Grenzen voert maandelijks 4.300 consulten uit en verwijst per maand 15 mensen door naar het ziekenhuis in de regionale hoofdstad Kosti. De mensen wonen met 6 tot 7 mensen in een tukul (lemen hut) die voor 2 tot 3 mensen is bedoeld. Deze overbevolking verhoogt de kans op de verspreiding van besmettelijke ziekten als luchtwegontstekingen, één van de voornaamste klachten die Artsen zonder Grenzen in de deelstaat Witte Nijl behandelt. Om de verspreiding van allerlei ziekten te voorkomen, hebben onze teams gezondheidswerkers uit de gemeenschap zelf getraind om voorlichting te geven.