Jaarverslag 2013: uitdagingen voor noodhulp

maandag 26 mei 2014

Artsen zonder Grenzen publiceert vandaag haar online jaarverslag over 2013, met daarin de resultaten van haar medische noodhulp, maar ook de uitdagingen waar de organisatie mee geconfronteerd werd.

 

Syrië

Eén daarvan was Syrië, waar Artsen zonder Grenzen de hulpverlening ondanks enorme humanitaire noden moeilijk kon uitbreiden. De veiligheidssituatie was slecht en de organisatie moest steeds voorbereid zijn op snelle evacuatie van haar teams. Van de Syrische regering kwam ook in 2013 geen toestemming om in regeringsgebied te werken. Een aantal buurlanden sloot gedurende het jaar volledig of regelmatig de grenzen.

 

Vertrek uit Somalië

In augustus moest Artsen zonder Grenzen het loodzware besluit nemen na 22 jaar te vertrekken uit Somalië. Geleidelijk aan was pijnlijk duidelijk geworden dat dezelfde partijen waarmee veiligheidsgaranties werden onderhandeld, een rol speelden in aanvallen op de medewerkers. Helaas verloren hierdoor vele patiënten hun medische zorg. Samen met haar zusterorganisaties behandelden Artsen zonder Grenzen in de eerst helft van 2013 gemiddeld 50.000 patiënten per maand.

 

Staatsgreep in CAR

Na een staatsgreep in maart 2013 trok een golf van geweld door de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). In verband daarmee moest Artsen zonder Grenzen haar werk korte tijd opschorten. De teams slaagden erin het medische werk snel weer op te starten, onder meer in Bossangoa, waar tienduizenden mensen zonder medische zorg zaten. Dr. Erna Rijnierse van Artsen zonder Grenzen: ‘In mei kwam het team aan, na de staatsgreep. Alles was leeggeroofd in de gezondheidsposten en ziekenhuizen, zelfs de toiletten. Twee maanden lang was ik de enige dokter ter plaatse. Ik kwam eind juli aan en had net een week een werkende operatiekamer toen nieuwe gevechten in al hun hevigheid uitbarstten.’ Helaas stonden de teams van Artsen zonder Grenzen in de CAR er een groot deel van 2013 nagenoeg alleen voor bij het verlenen van noodhulp, iets wat de organisatie ook in andere crisisgebieden steeds vaker ziet.

 

Veel bereikt in 2013

Mede dankzij de steun van het publiek hebben de teams van Artsen zonder Grenzen in 2013 heel veel mensen bij kunnen staan. In totaal zijn er 2.310.964 poliklinische consulten uitgevoerd en zo’n 82.000 patiënten opgenomen. Artsen zonder Grenzen behandelde 412.019 patiënten met malaria, waarvan 45% kinderen jonger dan 5 jaar. De belangrijkste vaccinatiecampagnes waren die tegen cholera en hepatitis E in Zuid-Sudan, tegen de mazelen in Syrië en de Democratische Republiek Congo en die tegen cholera in diverse landen. In 2013 werden 1.229 internationale medewerkers uitgezonden en waren er 10.222 nationale medewerkers in dienst.