Jemen: veilige aanvoerroutes nodig voor hulp

woensdag 06 mei 2015

Het Internationale Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen maken zich ernstig zorgen over de aanzienlijke schade die onlangs werd aangericht na aanvallen van de coalitie op de luchthavens van Sanaa en Hodeida. De schade brengt niet alleen de aanvoer van hulpgoederen in het gedrang, maar ook de komst van humanitaire hulpverleners. 

 

Het vliegveld van Sanaa na een aanval van de coalitie. 29 april, Jemen. © Thomas Glass/ICRC

 

Nijpend tekort

‘Jemen is nagenoeg volledig afhankelijk van de import van voedingsmiddelen en medicijnen, vooral voor de behandeling van chronische aandoeningen,’ vertelt Cédric Schweizer, die aan het hoofd staat van een 250-koppig team van het Internationale Rode Kruis in Jemen. ‘De luchthaven van Sanaa vormde als civiele infrastructuur een cruciale schakel in de bevoorrading van levensbelangrijke hulpgoederen en humanitaire hulp. Door de strenge beperkingen op import, die 6 weken geleden door de coalitie werden opgelegd, en het nijpende tekort aan brandstof is de situatie voor de Jemenieten onhoudbaar en zijn hun noden alleen maar toegenomen,’ voegt Cédric Schweizer toe.

 

Medische zorg in gevaar

De schade aan cruciale logistieke infrastructuren – lucht- en zeehavens, bruggen en wegen – hebben een niet te overziene impact op de bevolking. De humanitaire situatie is dan ook bijzonder schrijnend. Blokkades die door verschillende gewapende groeperingen worden opgetrokken, bemoeilijken de aanvoer van medisch noodhulpmateriaal voor de ziekenhuizen en belemmeren de toegang van patiënten en gewonden tot essentiële medische verzorging.

 

In het Khamer-district, Arman gouvernaat, moeten mensen water halen bij watertrucks. Door een tekort aan brandstof kunnen deze niet verder rijden naar de woonwijken. 5 mei 2015, Jemen. © MSF

 

Sterven aan voorkombare ziekten

‘De bevolking heeft het al bijzonder moeilijk door het huidige conflict, en de verwoesting van de landingsbaan van de luchthaven van Sanaa brengt nu nog meer levens in gevaar. Mensen worden zo gedwongen verontreinigd water te drinken en kinderen sterven aan ziektes die te voorkomen zijn,’ aldus Marie Elisabeth Ingres, coördinator van de hulp van Artsen zonder Grenzen in Jemen.
 

Veilige aanvoerroutes

Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis roepen alle betrokken partijen op veilige aanvoerroutes te openen zodat humanitaire hulp de mensen kan bereiken, niet langer deze cruciale reddingslijnen aan te vallen en de Jemenitische civiele luchtvaartautoriteiten de kans te geven de luchthavens te herstellen zodat de hulp het land kan bereiken.