Medische noden in Gaza jaar na 51-dagen durende oorlog

woensdag 08 juli 2015

Een jaar na de 51-dagen durende oorlog in Gaza zijn de medische noden onder de Palestijnse bevolking nog steeds groot. Als gevolg van verwondingen en trauma’s die zijn opgelopen door de bombardementen, hebben veel mensen hersteloperaties, langdurige fysiotherapie en psychosociale zorg nodig.

 

Gewonden en vernieling

Gedurende het offensief raakten ruim 11.000 mensen gewond, waarvan bijna 7.000 vrouwen en kinderen. Daarnaast werden meer dan 12.000 huizen en 70 medische voorzieningen vernield. In de klinieken van Artsen zonder Grenzen zijn daarom, naast de mensen met oorlogswonden, ook veel patiënten met andere wonden, opgelopen door onveilige woonomstandigheden.

 

Leefomstandigheden verslechteren

‘De leefomstandigheden van de mensen in Gaza worden slechter en slechter,’ zegt landencoördinator Erwan Grillon. ‘In onze kliniek voor postoperatieve zorg hebben veel mensen brandwonden die zij opliepen door ongelukken in beschadigde huizen, tijdens het verwarmen of tijdens het koken. Zestig procent van die patiënten zijn kinderen.’

 

Iman (3) uit Gazastad liep brandwonden op haar arm op toen zij er kokend water overheen kreeg. Ze wordt behandeld in de kliniek van Artsen zonder Grenzen. © Susanne Doettling/MSF

 

Blokkade

Wederopbouw is bijna onmogelijk omdat blokkades voorkomen dat voorraden, waaronder bouwmateriaal, het gebied ingevoerd kunnen worden. Een groot deel van de bevolking is bovendien bijna volledig afhankelijk van humanitaire hulp voor levensonderhoud.

 

Hulp in Gaza

Artsen zonder Grenzen geeft in Gaza basiszorg, chirurgische zorg en postoperatieve zorg, fysiotherapeutische zorg en psychosociale zorg. 

Sluit zoeken

Zoekveld