AzG Live LIVE

Nepal: beschutting voor mensen cruciaal voordat regenseizoen begint

dinsdag 26 mei 2015

Enkele weken voor de start van het regenseizoen haast Artsen zonder Grenzen zich om medische voorraden en beschuttingsmateriaal te brengen naar afgelegen dorpen in het door zware aardbevingen getroffen Nepal. Zodra de moessonregens beginnen, zullen afgelegen gebieden nog ontoegankelijker worden en zullen de bewoners nog kwetsbaarder worden.

 

Beschuttingskits uitgedeeld

Het is cruciaal dat mensen een droog onderkomen hebben als de regen begint te vallen. Teams van Artsen zonder Grenzen delen daarom tenten, dekzeil en bouwmateriaal uit. Vanwege onbegaanbaar terrein en beperkte transportmogelijkheden gebruikt Artsen zonder Grenzen helikopters om gebieden ten noorden en oosten van Kathmandu te bereiken. Op de wegen die wel begaanbaar zijn, gebruikt Artsen zonder Grenzen wagens en trucks om beschuttingsmateriaal en hygiënekits te vervoeren. Tot nu toe deelden teams beschuttingskits uit aan ongeveer 10.000 huishoudens.

 

Per helikopter gaan teams van Artsen zonder Grenzen naar afgelegen bergdorpen in Nepal om medische hulp te bieden aan de slachtoffers van de aardbeving en om essentiële hulpmiddelen uit te delen. © Brian Sokol/Panos Pictures

 

Maand na de aardbeving

Een maand na de eerste zware aardbeving in Nepal bestaan de voornaamste medische noden uit de nazorg van mensen met ernstige verwondingen en het hervatten van basisgezondheidszorg. Veel ziekenhuizen en klinieken zijn verwoest door het natuurgeweld. Mobiele medische teams van Artsen zonder Grenzen trekken naar afgelegen dorpen om medische zorg te geven. Tot dusverre gaven de teams meer dan 3.000 medische consulten aan slachtoffers van beide aardbevingen.