Nigerianen vluchtten massaal naar Kameroen voor Boko Haram geweld

vrijdag 21 augustus 2015

Tienduizenden mensen zijn na Boko Haram aanvallen gevlucht naar Noord-Kameroen en hebben dringend hulp nodig, aldus Artsen zonder Grenzen die al in Kameroen werkte en medische hulp biedt en voor schoon water zorgt. Elke dag komen er tussen de 100 en 200 Nigeriaanse vluchtelingen aan in het Minawao opvangkamp. Minawao herbergde al rond de 45.000 vluchtelingen. Daarnaast ontvluchtten zo'n 90.000 Kameroeners het grensgebied met Nigeria als gevolg van herhaaldelijke gewelddadige invallen door Boko Haram.

 

Vrouw en kinderen ontvoerd

'Boko Haram stak ons huis in brand en heeft al onze koeien en bezittingen geroofd,' vertelt de 45-jarige Samuel uit Nigeria. 'Ze hebben mijn vrouw en twee van onze kinderen ontvoerd. Mijn vrouw wist te ontsnappen en probeert nu naar mij in Minawao te komen, maar ik weet niet of mijn kinderen nog in leven zijn of waar ze zijn.'

 

Ondervoeding en malaria

Veel Nigeriaanse en Kameroense vluchtelingen hebben al weken tot maanden een tekort aan voedsel, onderkomens en medische zorg. Daardoor verkeren ze veelal in slechte gezondheid. In de woestijnachtige regio waar zij zich bevinden, is er bovendien regelmatig een tekort aan voedsel en is er maar beperkte gezondheidszorg voorhanden. Artsen zonder Grenzen hulpverleners verzorgen steeds meer mensen met malaria en ondervoeding. Het aantal kinderen in het voedingscentrum in Mokolo is sinds mei verdrievoudigd. Het gaat om kinderen die zo ernstig ondervoed zijn, dat zij intensieve, 24-uurs zorg nodig hebben. 

 

Een Artsen zonder Grenzen kinderarts verzorgt een ondervoed kindje in het Minawao vluchtelingenkamp in Noord-Kameroen. 26 mei 2015. © Tristan Pfund

 

Voedingscentra uitbreiden

'Deze toename in zieken is een eerste alarmsignaal,' zegt Hassan Maiyaki, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Kameroen. 'We gaan ervoor zorgen dat we meer kinderen in ons voedingscentrum in het ziekenhuis in Mokolo kunnen opnemen en openen ook een voedingscentrum in het ziekenhuis in Kousseri.'

 

Schoon water

Daarnaast voert Artsen zonder Grenzen schoon water aan naar het Minawao vluchtelingenkamp met vrachtwagens vanuit de stad Mokolo, op 40 kilometer afstand. Op dit moment is er voor elke vluchteling gemiddeld 16 liter water beschikbaar per dag, iets onder het ideaal van 20 liter om te drinken, voedsel mee te bereiden, potten en pannen en zichzelf te wassen. Met de constante aanwas van vluchtelingen zal er echter meer water in totaal nodig zijn.

 

Choleravaccinaties

Doordat het Minawao vluchtelingenkamp overbevolkt is en er niet genoeg schoon water ter plaatse beschikbaar is, vormt een uitbraak van cholera een risico. Cholera komt veel voor in Kameroen en bijna elk jaar breekt deze besmettelijke, door water overgebrachte ziekte er wel uit. Daarom zijn Artsen zonder Grenzen teams, 28 man sterk in totaal, op 18 augustus gestart met het toedienen van vaccinaties voor cholera. Het doel is 58.000 Nigeriaanse en Kameroense vluchtelingen in en rond Minawao binnen 1 maand te vaccineren. De vaccinatie-actie wordt uitgevoerd in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid. Daarnaast zullen de hulpverleners 14.600 vrouwen inenten tegen tetanus (een tetanusinfectie tijdens een eventuele zwangerschap kan dodelijk zijn) en tegelijkertijd jonge kinderen checken op ondervoeding.

 

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1984 in Kameroen. In het noorden van het land bieden hulpverleners medische basiszorg, behandeling voor ondervoeding en psychologische zorg in het Minawao vluchtelingenkamp, medische zorg voor kinderen en intensieve verzorging bij ondervoeding in het Mokolo districtsziekenhuis, en chirurgische ondersteuning, behandeling voor ondervoeding en kindergeneeskunde in het regionale ziekenhuis in Kousseri. In Batouri, in het oosten van Kameroen, biedt Artsen zonder Grenzen voedingshulp aan vluchtelingen uit Centraal-Afrikaanse Republiek en de lokale bevolking. In totaal zijn er 574 internationale en Kameroense hulpverleners van Artsen zonder Grenzen actief.

Sluit zoeken

Zoekveld