Onmiddellijke actie nodig tegen wereldwijde tbc-epidemie

woensdag 19 maart 2014

Dodelijke, resistente varianten van tuberculose (tbc) vormen momenteel wereldwijd een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid. Dat benadrukt Artsen zonder Grenzen in een onderzoek in de aanloop naar Wereldtuberculosedag op 24 maart. De medische noodhulporganisatie roept overheden, farmaceutische bedrijven en onderzoekers op nieuwe behandelingen te vinden om de besmettelijke ziekte te bestrijden en levens te redden.

 

Elk jaar 1,3 miljoen doden door tbc

Elk jaar krijgen ongeveer 8 miljoen mensen tbc en sterven 1,3 miljoen mensen aan de ziekte. Tbc is te behandelen, maar door onvoldoende en niet-effectieve bestrijding zijn resistente varianten van tbc, die niet te behandelen zijn met standaardmedicijnen, bezig aan een wereldwijde opmars. Ongeveer een half miljoen mensen krijgen elk jaar resistente tbc (DR-TB), maar een effectieve manier om dit te behandelen is er niet.

 

Wereldwijd probleem

‘De crisis rond DR-TB is een wereldwijd probleem en eist onmiddellijke, internationale actie,’ zegt medisch directeur Sidney Wong van Artsen zonder Grenzen. ‘Elk jaar diagnosticeren we meer mensen met de ziekte, maar de huidige behandelmethoden zijn niet goed genoeg om de epidemie te hoofd te kunnen bieden. Het maakt niet uit waar je woont, totdat er een betere behandeling is, is het somber gesteld met overlevingskansen voor iemand met DR-TB.’

 

Behandeling voor DR-TB lang, zwaar en duur

De huidige behandeling voor DR-TB duurt lang en is erg duur. De patiënten wacht een zware kuur van 2 jaar waarbij ze ruim 10.000 pillen moeten slikken en 8 maanden lang dagelijks injecties krijgen. Velen worden erg ziek van de behandeling en de bijwerkingen van de medicijnen variëren van misselijkheid en lichaamspijnen tot permanente doofheid en psychose. De kosten van deze medicijnen zijn bijna 3.000 euro per persoon, de kosten voor verzorging en verpleging van een patiënt niet meegenomen. Ondanks de nare bijwerkingen en de hoge kosten zorgen zij bij slechts de helft van de patiënten voor genezing.

 

Patiënten en hulpverleners roepen op tot actie

Bovendien wordt slechts 1 op de 5 mensen met DR-TB nu behandeld. Velen sterven zonder behandeling en de ziekte kan zich ongehinderd verspreiden. De ernst van deze gezondheidscrisis heeft patiënten en hulpverleners ertoe bewogen om op te roepen tot onmiddellijke actie in een gezamenlijk tbc-manifest. Zij roepen iedereen op het manifest te ondertekenen.

 

Onderzoek

In haar onderzoek beschrijft Artsen zonder Grenzen haar werk en strijd tegen de wereldwijde tbc-crisis, de noodzaak om meer mensen te diagnosticeren en te behandelen en de acute noodzaak om nieuwe, snellere, betere behandelmethoden voor DR-TB te vinden.