Overdracht ziekenhuis in Guiuan, Filipijnen

woensdag 13 augustus 2014

Artsen zonder Grenzen heeft het tijdelijke Felipe Abrigo Memorial ziekenhuis overgedragen aan de provinciale gezondheidsautoriteiten. Dit ziekenhuis vervangt het tentenhospitaal dat we direct hebben opgezet nadat tyfoon Haiyan het provinciale ziekenhuis in november verwoest had. 

 

 

7 dagen na de tyfoon

Dokter Lilia Daguinod werkte vanaf het begin van de hulpoperatie zij aan zij met Artsen zonder Grenzen hulpverleners en is het hoofd van het tijdelijke ziekenhuis. ‘7 dagen na de tyfoon stond het Artsen zonder Grenzen hier met materiaal en mensen om het tentenhospitaal te bouwen, 10 dagen later stond ik in de opblaasbare operatiekamer en voerde ik tot wel 5 keizersneden per dag uit. Het was een moeilijke tijd voor iedereen.’

 

Dokter Lilia Daguinod op de verpleegafdeling van het tijdelijke Felipe Abrigo Memorial ziekenhuis. © Nacho Hernandez

 

Tussenoplossing

Het ziekenhuis is gemaakt van innovatief duurzaam en recyclebaar composiet (75% houtvezel en 25% polypropyleen) en is uitermate geschikt is voor het warme, vochtige klimaat. Het is ontworpen om 5 jaar mee te kunnen gaan en dient als tussenoplossing tot de overheid de bouw van een nieuw ziekenhuis heeft voltooid.

 

Ondersteuning

De bouw van het tijdelijke ziekenhuis startte in maart en werd eind juni voltooid. ‘We hebben alle patiënten, samen met het provinciale medisch personeel waar wij mee samenwerken, van ons tentenhospitaal naar het nieuwe gebouw overgebracht,’ vertelt Radoslav Antonov, projectcoördinator van Artsen zonder Grenzen in Guiuan. ‘We zullen de komende maanden ondersteuning blijven bieden, met het vooruitzicht dat het eind oktober volledig zonder ons kan draaien.’ Het gaat om support met betrekking tot water- en elektriciteitssystemen, onderhoud, voorraad en personeelsmanagement. Alle apparatuur en een medicijnen- en materiaalvoorraad van 6 maanden zijn overgedragen.

 

Terug naar voor Haiyan

In het ziekenhuis worden dagelijks zo’n 80 mensen behandeld in de polikliniek, het merendeel voor infecties aan de luchtwegen en ziekten als knokkelkoorts (dengue), worden 10 mensen voor verpleging opgenomen en rond de 13 mensen op de spoedeisende afdeling behandeld. Deze aantallen zijn op het niveau van voor tyfoon Haiyan.

 

Artsen zonder Grenzen anesthesist. Margarita Quilala met patiënte Martina Badriguez. © Nacho Hernandez

 

Maagoperatie voor Martina

De operatiezaal is volledig geoutilleerd voor grote ingrepen, zoals de maagoperatie die de 44-jarige Martina heeft gekregen. ‘De tyfoon heeft mij mijn huis en al het andere ontnomen. Ik was opgenomen in een privé-ziekenhuis, maar een operatie daar zou een fortuin hebben gekost. Toen ik hoorde dat dit ziekenhuis werd geopend, heb ik onmiddellijk gevraagd of ik hiernaartoe kon. Want hier word ik gratis geholpen.’

 

Tyfoonhulp Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen werkt daarnaast nog in de zwaar getroffen provincie Leyte waar we sinds juni de heropbouw van het provincieziekenhuis in Leyte en een verwijscentrum voor vrouwen met zwangerschapscomplicaties ondersteunen.