Rapport Zuid-Sudan: alomaanwezig geweld tegen medische zorg

dinsdag 01 juli 2014

Geweld binnen ziekenhuizen en verwoesting van gezondheidszorgvoorzieningen ontnemen de kwetsbaarsten van Zuid-Sudan medische zorg, stelt Artsen zonder Grenzen in het vandaag uitgebrachte rapport ‘South Sudan Conflict: Violence Against Healthcare’. Met dit rapport wil Artsen zonder Grenzen aandacht vestigen op de impact van de crisis op de zorgverstrekking, een dialoog op gang brengen en het tij voor veilige toegang tot medische zorg voor de bevolking ten goede keren.

 

De strategisch gelegen Zuid-Sudanese stad Malakal werd op 18 februari aangevallen, waaronder ook het Malakal Teaching ziekenhuis. Bij terugkeer troffen Artsen zonder Grenzen teams 11 lichamen aan, waaronder  van patiënten. © Anna Surinyach/MSF

 

Mensen gedood in ziekenhuizen

Sinds het gewapende conflict in december losbarstte zijn tenminste 58 mensen gedood in ziekenhuizen en is het minstens 6 keer voorgekomen dat ziekenhuizen leeggeroofd of in brand werden gestoken. Dit zegt Artsen zonder Grenzen op basis van feiten die bij de organisatie bekend zijn omdat zij in het gebied werken of waar teams zijn geweest om medische noden in te schatten.

 

Ziekenhuizen in brand gestoken

‘Het geweld heeft afgrijselijke vormen aangenomen, ook tegen medische voorzieningen,’ aldus Raphael Gorgeu, Artsen zonder Grenzen landencoördinator in Zuid-Sudan. ‘Patiënten zijn in hun bed beschoten, ziekenhuizen zijn in brand gestoken. Deze aanvallen hebben verstrekkende gevolgen voor honderdduizenden mensen die afgesneden zijn van medische zorg.’

 

Geplunderd en verwoest

Ziekenhuizen in steden Bor, Malakal, Bentiu, Nasir en Leer zijn geplunderd, vaak tijdens hevige gevechten. De aangebrachte schade gaat geweldpleging ver voorbij. Zo werd het Artsen zonder Grenzen ziekenhuis in Leer, in het zuiden van de staat Unity, gelijk met de stad eind januari/begin februari verwoest. Het was de enige plek waar 270.000 mensen terecht konden voor secundaire gezondheidszorg als chirurgie en behandeling voor hiv en tuberculose. Gebouwen werden in as gelegd, materiaal dat nodig was voor operaties, vaccinsopslag, bloedtransfusies en laboratoriumonderzoek werd vernietigd.

 

De afgebrande chirurgische afdeling van het Artsen zonder Grenzen ziekenhuis in Leer. 25 jaar geleden werd het ziekenhuis geopend, het was de enige plek in de staat Unity waar mensen terechtkonden voor specialistische medische zorg. © Michael Goldfarb/MSF

 

1.600 ondervoede kinderen

In mei, toen mensen terugkwamen naar Leer, hervatte Artsen zonder Grenzen er een deel van haar activiteiten. In de eerste drie weken behandelden de hulpverleners ruim 1.600 ernstig ondervoede kinderen. Maar routinevaccinaties en spoedeisende chirurgie, zoals voorheen, is niet mogelijk.

 

Geen operaties mogelijk

‘Helaas zijn we door de crisis veel van onze patiënten die zonder behandeling mogelijk sterven uit het oog verloren,’ aldus medisch coördinator Muhammed Shoaib van Artsen zonder Grenzen. ‘We kunnen nu alleen een fractie van ons werk uitvoeren en is er geen enkele mogelijkheid om in Zuid-Unity geopereerd te worden.’

 

Overheidsziekenhuizen ook getroffen

Ook overheidsziekenhuizen zijn het toneel van vreselijk geweld. In december zijn 14 patiënten en 1 staflid doodgeschoten in Bor; 14 mensen, waarvan 11 in hun bed, in het Malakal Teaching ziekenhuis in februari; in Bentiu werden in april minstens 28 mensen doodgeschoten, waarvan 1 staflid.

 

Medische zorg onder vuur

Het rapport ‘South Sudan Conflict: Violence Against Healthcare’ vormt een onderdeel van het Artsen zonder Grenzen project ‘Medical Care Under Fire’. Het maakt deel uit van een internationaal project dat de aard van het geweld waar medische hulpverleners in conflictgebieden mee te maken hebben wil duiden en wil de veiligheid van patiënten, medische staf en voorzieningen verbeteren. In Zuid-Sudan is Artsen zonder Grenzen in contact met gemeenschappen, medische en humanitaire organisaties en lokale, nationale en internationale autoriteiten om een veiligere omgeving voor medische hulpverleners te bevorderen.

Sluit zoeken

Zoekveld