Tanzania: vluchtelingenkamp bereikt breekpunt door massale toestroom vluchtelingen uit Burundi

dinsdag 21 juli 2015

Grote groepen mensen ontvluchten de onrust in Burundi en steken de grens met Tanzania over. Het overbevolkte vluchtelingenkamp Nyarugusu in het noordwesten van Tanzania heeft door de enorme toestroom van Burundezen een breekpunt bereikt. Hulporganisaties zetten alles op alles om voldoende voedsel, water, onderdak en gezondheidszorg te kunnen bieden.

 

Elke week duizenden nieuwe vluchtelingen

Elke week steken twee tot drieduizend mensen de beboste grens tussen Burundi en Tanzania over. Velen doen dat ‘s nachts, te voet en zonder bezittingen. Op dit moment verblijven er naar schatting 78.000 Burundezen in het Nyarugusu-kamp. Zij leven er samen met de 64.000 Congolezen die daar al sinds 1997 verblijven, toen het kamp werd opgericht om 50.000 vluchtelingen op te vangen die de burgeroorlog in DR Congo ontvluchtten.

 

In het vluchtelingenkamp Nyarugusu in het noordwesten van Tanzania leven vele vluchtelingen krap elkaar in tijdelijke opvangtenten. © Louise Annaud/MSF

 

Gebrek aan leefruimte en basisvoorzieningen

‘Mensen leven al maandenlang in opvangtenten, die eigenlijk bedoeld zijn als tijdelijke oplossing terwijl ze op hun eigen tent wachten”, zegt noodhulpcoördinator Sita Cacioppe. ‘Zo zagen we een tent van 8 bij 22 meter, waarin meer dan 200 mensen leven. Dat is minder dan één vierkante meter per persoon. De vluchtelingen hebben dringend meer ruimte nodig en meer basisvoorzieningen, zodat ze een waardig bestaan kunnen leiden.’

 

Medische zorg

In mei zette Artsen zonder Grenzen een cholerabehandelingscentrum op in het kamp, toen cholera de kop opstak. Sindsdien hebben teams meer dan 107.000 mensen tegen de ziekte gevaccineerd en verzorgen zij dagelijks 270.000 liter drinkwater. Samen met het Tanzaniaanse Rode Kruis geven de teams ook basisgezondheidszorg met mobiele klinieken. Ernstig zieke mensen worden overgebracht naar een ziekenhuis.

 

Gezondheidsproblemen

De gezondheidsproblemen onder de vluchtelingen betreffen vooral malaria, diarree en luchtweginfecties die veroorzaakt worden door de koude nachten en de stoffige omgeving. In het ziekenhuis in het vluchtelingenkamp, dat gerund wordt door het Tanzaniaanse Rode Kruis, heeft Artsen zonder Grenzen een voedingscentrum met 30 bedden voor kinderen die aan acute ondervoeding lijden.