Tientallen gewonden behandeld in Jemen na aanvallen op markten en woonbuurten

dinsdag 07 juli 2015

Teams van Artsen zonder Grenzen in Jemen hebben de afgelopen dagen tientallen gewonden behandeld na luchtaanvallen en grondgevechten in het land. De aanvallen, waarbij veel burgerslachtoffers vielen, vonden onder meer plaats op dichtbevolkte plekken. ‘Het is onacceptabel dat er luchtaanvallen worden uitgevoerd op plekken waar veel burgers samenkomen en hun dagelijks leven proberen te leiden,’ zegt landencoördinator Colette Gadenne.

 

Serie luchtaanvallen

In Beni Hassan, in het noorden van Jemen, behandelde Artsen zonder Grenzen 67 gewonden na een serie luchtaanvallen op een drukke markt op zaterdagavond. Naar schatting kwamen daarbij 20 mensen om het leven. Een team was snel ter plaatse om gewonden te stabiliseren en te behandelen in haar kliniek of over te brengen naar andere ziekenhuizen in de regio. Ook leverde Artsen zonder Grenzen kits om gewonden te verzorgen en brandstof voor ambulances. Een dag na de aanval haalden hulpverleners negen mensen onder het puin vandaan.

 

Geschokt

‘Het was verschrikkelijk,’ zegt Dr. Ammar, lid van het team in Beni Hassan. ‘We moesten ontzettend veel zwaargewonden behandelen in onze kleine kliniek in de stad. Het hele team is geschokt door wat ze hier hebben gezien, vooral omdat het mensen overkwam die alleen maar van een avond tijdens de Ramadan probeerden te genieten.’

 

Bombardementen op woonwijk

Sinds het conflict in Jemen oplaaide, zijn er meerdere aanvallen geweest waarbij veel burgerslachtoffers vielen. Zo gaven teams van Artsen zonder Grenzen in Alfayush gisteren hulp aan 23 gewonde burgers na een aanval op de markt in de stad. En vorige week behandelde teams in Aden nog ruim 80 gewonden na bombardementen op een woonwijk.

 

De operatiekamer van het chirurgisch ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Aden, Jemen. © Benoit Finck/MSF

 

Zorg onder vuur

Naast dichtbevolkte plekken zijn ook medische voorzieningen regelmatig doelwit van aanvallen. Dat heeft een enorme impact op het zorgsysteem in het land. Zo is het ziekenhuis in Harad inmiddels gesloten na bombardementen in juni. Vorige week bezocht een team van Artsen zonder Grenzen Harad om de staat van het ziekenhuis te peilen, maar ook zij kwamen onder vuur te liggen en moesten de stad ontvluchten.