Tsjaad: 15 gewonden behandeld na golf van geweld in Darfur

vrijdag 27 juni 2014

Bij de opgelaaide strijd tussen verschillende stammen in de Sudanese staat Darfur zijn op 19 juni ruim 100 mensen gewond geraakt en meerdere mensen overleden. Als gevolg van het geweld, dat vooral in de regio rond de grensplaats Um Dukhun plaatsvindt, zijn daarnaast vele mensen gevlucht naar buurland Tsjaad.

 

15 mensen met schotwonden

In de dagen na de gevechten behandelden teams van Artsen zonder Grenzen 15 mensen met schotwonden in de kliniek aan de Tsjadische zijde van Um Dukhun. Zes mensen moesten geopereerd worden vanwege ernstige verwondingen, negen anderen hadden botbreuken en vleeswonden. De patiënten werden overgebracht naar het door Artsen zonder Grenzen gerunde ziekenhuis in Tissi. Na gestabiliseerd te zijn, werden drie personen voor specialistische chirurgie naar de stad Abéché gebracht. Slecht één van hen overleefde het.

 

Zwangere vrouw gedood

Een van de patiënten die overleed, was een zwangere vrouw. Ze stond op het punt om te bevallen van een tweeling toen ze geraakt werd door een kogel. Ze overleed uiteindelijk door complicaties. Ook haar kinderen redden het niet. ‘De mensen in het gebied zitten gevangen in een continue spiraal van geweld en gedwongen vlucht,’ zegt arts Katrin Draber. ‘Ik ben geschokt door dit willekeurige geweld waarbij zelfs een zwangere vrouw niet veilig is. Er is ook een vrouw gedood die in haar borst is geschoten terwijl ze haar baby vasthield.’

 

Vluchten na geweld

Elke keer dat er gevechten uitbreken in Darfur steken er mensen de grens over naar Tsjaad, op zoek naar veiligheid. Het feit dat mensen steeds halsoverkop moeten vluchten, verergert bestaande gezondheidsproblemen en zorgt voor een acute behoefte aan beschutting, schoon water, goede sanitaire voorzieningen en toegang tot medische zorg. Het regenseizoen, dat net begonnen is, zal deze situatie alleen maar verslechteren. De regen zorgt er nu al voor dat het zeer moeilijk is om patiënten vanuit Tissi over te brengen naar Abéché voor specialistische chirurgische zorg. 

Sluit zoeken

Zoekveld