Tyfoon Hagupit Filipijnen: bevolking was goed voorbereid

vrijdag 19 december 2014

Artsen zonder Grenzen teams hebben door tyfoon Hagupit getroffen gebieden Samar, Masbate en Biliran bereikt per helikopter en auto's en verkend. Er is geen grote behoefte aan medische noodhulp, de bevolking was goed voorbereid.

 

Teams gestuurd

Er was vrees dat deze tyfoon de kracht van de tyfoon van vorig jaar zou evenaren, maar de tyfoon bleek al snel in kracht af te nemen. 'Omdat het echter niet duidelijk was wat de impact was op de bevolking van Samar, wilden wij met eigen teams de situatie ter plaatse inschatten,' aldus Olivier Aubry, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in de Filipijnen.

 

Dolores

In de stad Dolores, waar de tyfoon het eerst land raakte, bleek dat de gemeenschap dagen van tevoren was geëvacueerd en voldoende voedselrantsoenen had ingeslagen. Volgens overheidsbronnen waren er 2 mensen omgekomen en hadden 68 mensen verwondingen opgelopen. Sommige kinderen leden aan diarree en koorts. Het nieuwe stedelijk ziekenhuis werd enkel licht beschadigd door de tyfoon. 'Toen Hagupit land raakte, was het een categorie 3 tyfoon, lang niet zo krachtig als tyfoon Haiyan van vorig jaar,' legt Karina Cantizano, medisch coördinator Artsen zonder Grenzen uit. 'De lokale autoriteiten lijken de situatie onder controle te hebben, al zijn ze wel bezorgd dat ziektes zullen uitbreken. Wij zullen de situatie nauwlettend volgen en in contact blijven met de gezondheidsautoriteiten.'

 

Geen ernstige gezondheidsproblemen

Ook in Arteche en Gamay in het noordoosten van Samar en het Biliran eiland ten noorden van Leyte, was de bevolking ruim van tevoren geëvacueerd. Het Artsen zonder Grenzen team trof geen ernstige gezondheidsproblemen aan, het ging voornamelijk om luchtweginfecties, koorts en diarree. Ziekenhuizen en gezondheidsposten waren gewoon open en gebouwen en huizen waren voor het merendeel licht beschadigd.

 

Dagelijks leven opgepikt

Een ander Artsen zonder Grenzen team verkende het eiland Masbate en het noordwesten van Samar tot aan Catarman. Ook hier trof het team geen grote behoefte aan medische hulp aan. De bevolking was meerdere dagen ervoor geëvacueerd en hoewel de schade zichtbaar was, ging het goed met de mensen en hadden zij hun dagelijks leven weer opgepikt. Wat er wel nodig is is ontwikkeling en verbetering in infrastructuur.

 

Geen extra hulpprojecten

Samenvattend: de teams hebben in dit stadium geen grote medische noden gevonden in de getroffen gebieden en het ministerie van Volksgezondheid vervult haar rol. Daarom heeft Artsen zonder Grenzen besloten geen extra hulpprojecten op te starten in verband met tyfoon Hagupit.

Sluit zoeken

Zoekveld