Tyfoon Hagupit Filipijnen zwakt af, teams ter plaatse

maandag 08 december 2014

Op 6 december raakte tyfoon Hagupit voor het eerst land in Oost-Samar, Filipijnen om kwart over 9 in de avond. Artsen zonder Grenzen versterkt de teams te plaatse en een dozijn medewerkers staat klaar om mogelijke gewonden op te vangen.

 

Minder krachtig

Inmiddels wordt tyfoon Hagupit minder krachtig. En hoewel het nog niet duidelijk is hoeveel schade er is aangericht, ziet het er naar uit dat de situatie minder ernstig is dan vooraf gevreesd werd. 'De situatie is helemaal anders dan vorig jaar,” zegt Olivier Aubry, die de projecten van Artsen zonder Grenzen in de Filipijnen coördineert. 'Hagupit kwam aan land als een tyfoon van categorie 3. Dat wil zeggen met minder hevige wind en minder regen dan Haiyan vorig jaar, die categorie 5 was. Er zijn nog geen officiële cijfers, maar het lijkt erop dat de evacuaties efficiënt waren en dat er weinig slachtoffers zijn.'

 

Teams onderweg

De tyfoon trof eerst de stad Dolores, op het oosten van het eiland Samar. Daarna bewoog hij naar het noordwesten, maar intussen is hij zo in kracht afgenomen dat het nog maar om een tyfoon van categorie 1 gaat. Dat is hetzelfde niveau als een gewone tropische storm. De schade en medische noden op Samar zijn nog niet duidelijk en daarom zijn kleine, flexibele teams van Artsen zonder Grenzen vandaag vanuit Tacloban, op het nabij gelegen eiland Leyte, naar Samar vertrokken. In de hoofdstad Manilla staan een coördinatieteam en een chirurgisch team op standby.

 

Ziekenhuis in Palo, Leyte

Alle patiënten in het ziekenhuis in Palo, Leyte, waar Artsen zonder Grenzen werkt, zijn ongedeerd gebleven. Wel is de operatiezaak tijdelijk onbruikbaar. Inmiddels is het ziekenhuis weer gewoon open en zijn er 6 mensen met verwondingen vanwege de tyfoon behandeld. Op de verloskundige afdeling verblijven 33 moeders met hun baby's, afgelopen nacht is er zelfs een keizersnede verricht.

Sluit zoeken

Zoekveld