Update ebola West-Afrika: epidemie niet onder controle

dinsdag 24 maart 2015

In Guinee en Sierra Leone zijn tussen 8 en 15 maart 150 nieuwe ebolagevallen geconstateerd. Het aantal besmette mensen is op dit punt in de epidemie in West-Afrika nog altijd hoger dan bij elke vorige ebola-uitbraak. Vooral in en rond hoofdsteden Conakry (Guinee) en Freetown (Sierra Leone) raken nog veel mensen besmet met het virus.

 

Surveillance en voorlichting schieten tekort

Twee belangrijke elementen van de hulpoperatie tegen de epidemie functioneren nog altijd niet naar behoren. Er is geen coördinatie tussen de landen die zou moeten voorkomen dat besmette mensen de grens oversteken en het virus (her)introduceren in ebolavrije gebieden. En er wordt nog te weinig aan voorlichting gedaan in gemeenschappen, waardoor angst, paniek en zelfs geweld tegen hulpverleners aanhoudt.

 

De ingang van de ebolakliniek van Artsen zonder Grenzen in Guéckédou, Guinee. © Samuel Hanryon/MSF

 

Guinee: bron besmetting vaak niet bekend

De epidemie houdt aan in vijf westelijke prefecturen in Guinee en in hoofdstad Conakry. Het aantal nieuwe besmette mensen was in de eerste week van maart het hoogste aantal sinds de start van 2015. Zorgelijk is dat in slechts 30 procent van deze gevallen bekend is via welke keten van besmetting zij ziek zijn geworden. Artsen zonder Grenzen heeft ebolaklinieken in de plaatsen Conakry en Guéckédou (in het oosten, waar momenteel geen patiënten meer zijn) en zal in april een nieuwe ebolakliniek openen in de wijk Nongo in Conakry.

 

Sierra Leone: aantal patiënten op en neer

Het aantal patiënten in Sierra Leone blijft fluctueren. Op 15 maart werd het laagste aantal besmette mensen gemeld sinds juni 2014. Alle besmette mensen komen uit noordwestelijke districten of hoofdstad Freetown. Ook hier is echter in ongeveer 33 procent van de gevallen niet bekend hoe zij besmet zijn geraakt. De noodzaak voor verbeterde surveillance en meer voorlichting is dringend. Artsen zonder Grenzen heeft ebolaklinieken in Freetown, Magburaka (momenteel geen patiënten) en Bo (momenteel ook geen patiënten).

 

Liberia: eerste patiënt in ruim twee weken

Op 20 maart werd in Liberia de eerste bevestigde besmette person gemeld sinds 5 maart. De patiënt is opgenomen in de ebolakliniek van Artsen zonder Grenzen in hoofdstad Monrovia. Vanwege de afname van het aantal ebolapatiënten in de afgelopen periode heeft Artsen zonder Grenzen haar focus deels verlegd naar algemene gezondheidszorg in het land. Zo opende Artsen zonder Grenzen op 21 maart een kinderziekenhuis met 46 bedden in Monrovia.

 

Gebrek aan algemene zorg zorgelijk

De zorg in de getroffen landen was voor de start van de epidemie al fragiel, maar is inmiddels grotendeels ingestort. Mensen met andere gezondheidsproblemen dan ebola kunnen nog maar op weinig plekken terecht voor medische hulp. Het heropbouwen van de zorg is een prioriteit om verdere gezondheidscrises te voorkomen.

 

Artsen zonder Grenzen startte in maart 2014 met haar huloperatie tegen de ebola-epidemie in West-Afrika. Op dit moment werken er in Guinee, Sierra Leone en Liberia 225 internationale en ongeveer 2.500 nationale hulpverleners voor Artsen zonder Grenzen.

Sluit zoeken

Zoekveld