Update ebola West-Afrika: surveillance en voorlichting blijven cruciaal

maandag 13 april 2015

Onveilige begrafenissen en onbekende besmettingsketens zorgen ervoor dat de ebola-epidemie in West-Afrika nog altijd niet onder controle is. Hoewel het aantal ebolapatiënten is gedaald naar 30 (op 10 april 2015), mag de hulp in Sierra Leone, Liberia en Guinee niet verslappen. Vooral in Guinee blijft het aantal besmette mensen fluctueren.

 

Herkomst besmetting vaak onbekend

In de ebolaklinieken van Artsen zonder Grenzen zijn momenteel 14 mensen opgenomen. Indicatoren die de herkomst van de besmettingen aangeven, zijn echter zeer laag: 48 procent in Guinee en 56 procent in Sierra Leone. Dit betekent dat in ongeveer de helft van de gevallen niet bekend is hoe iemand besmet is geraakt.

 

Surveillance

Het blijft cruciaal dat alle getroffen landen een sterk surveillance-systeem blijven voeren en alle middelen inzetten om mogelijk besmette mensen zo snel mogelijk op te sporen. Alleen zo kunnen besmettingsketens in kaart worden gebracht en gestopt worden.

 

Voorlichting essentieel

Ook voorlichting blijft een essentieel instrument in de strijd tegen de epidemie. In Guinee is er in sommige gebieden nog veel weerstand tegen de hulpverlening en sommige gemeenschappen weigeren nog altijd te geloven dat ebola een echt gevaar is.

 

Regenseizoen nadert

Een bijkomend obstakel voor de hulpverlening is het nadere regenseizoen in de regio. Door hevige regens zullen veel wegen onbegaanbaar worden. Besmette mensen hebben hierdoor minder toegang tot medische zorg en surveillanceteams kunnen minder makkelijk komen op plekken waar dat nodig is. Bovendien is het gevaar op via water overdraagbare ziekten (zoals cholera) groter en ligt ondervoeding op de loer.

Sluit zoeken

Zoekveld