Vluchtelingencrisis: psychologische en medische hulp aan slachtoffers schipbreuk op Leros

dinsdag 15 september 2015

Op zondag 13 september zonk een houten boot met meer dan 130 mensen voor het Griekse eiland Farmakonisi. 34 opvarenden kwamen hierbij om, onder hen 4 baby's en 11 kinderen. De overlevenden zijn door de Griekse kustwacht gebracht naar het naburige eiland Leros. Artsen zonder Grenzen stuurde één van haar teams op Kos daarop onmiddellijk naar Leros om de overlevenden psychologische ondersteuning en medische hulp te bieden.

 

Gruwelijk

'Mensen zijn geschokt en doodsbang. Sommigen van hen hebben familie, zelfs hun kinderen verloren,' vertelt Vangelis Orfanoudakis, hulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen. 'De gruwelijke ervaringen tijdens de schipbreuk hebben hen verlamd en ze maken zich zorgen om de mensen in hun groep die ze missen en waaruit ze de conclusie trekken dat die overleden zijn. Ze huilen de hele tijd of lijken zich geestelijk totaal terug te trekken uit hun omgeving. Onze psycholoog, bijgestaan door onze Arabisch sprekende interculturele specialisten, geeft hun de nodige ondersteuning hierbij. We proberen ervoor te zorgen dat hun basisbehoeften nu gedekt zijn en blijven beschikbaar voor vervolggesprekken.'

 

Medische hulp

Een Artsen zonder Grenzen dokter en verpleegkundige bieden medische zorg. Ze hebben mensen behandeld voor ontstekingen aan hun luchtwegen, veelal het gevolg van het inslikken van zeewater, acute keelontsteking door het schreeuwen om hulp, maag- en darmproblemen, en verwondingen aan armen en benen. Tegelijkertijd komen er meer vluchtelingen aan op Leros vanuit Farmakonisi, ook aan hen verleent het team medische hulp.

 

Veilige alternatieven

'Elke week overlijden mensen tijdens de oversteek naar Europa. Zij zouden hun levens niet in de waagschaal moeten stellen om bescherming en asiel te vinden. Zoek- en reddingsacties moeten onmiddellijk opgeschaald worden en de Europese Unie moet veilige en legale alternatieven bieden voor deze gevaarlijke overtochten,' besluit Orfanoudakis.