Zorg over lot patiënten Artsen zonder Grenzen na stop op activiteiten Myanmar (Birma)

vrijdag 28 februari 2014

Deze beslissing van de Myanmarese regering heeft een vernietigende impact op de 30.000 hiv/aids-patiënten en de 3.000 tuberculosepatiënten die we op het moment in Myanmar behandelen.

 

Gesloten

Voor de eerste keer in de geschiedenis van ons werk in Myanmar bleven vandaag de hiv/aids-klinieken in de deelstaten Rakhine, Shan en Kachin gesloten, net als in de stad Yangon. Patiënten konden daardoor niet de zorg konden krijgen die ze nodig hadden. Tuberculosepatiënten, onder wie patiënten met de gevaarlijke multiresistente variant, hadden geen toegang tot hun levensreddende medicatie.

 

Kwetsbare mensen

In de deelstaat Rakhine kan Artsen zonder Grenzen niet langer basisgezondheidszorg bieden aan tienduizenden kwetsbare mensen. Zij verblijven vanwege het conflict daar in kampen of in van de buitenwereld afgesloten dorpen. Ook zijn levensreddende doorverwijzingen voor patiënten die met spoed naar overheidsziekenhuizen moeten worden overgebracht niet langer mogelijk, naast het verzorgen van gezinsplanning, zorg voor zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s.

 

Ervaring

In Myanmar werkt geen andere particuliere medische hulporganisatie op de schaal van Artsen zonder Grenzen, met een vergelijkbare ervaring en infrastructuur om noodzakelijke levensreddende hulp te bieden.

 

Malariapatiënten

Sinds 2004 hebben we in alleen de deelstaat Rakhine, waar de ziekte vooral voorkomt, 1.240.000 malariapatiënten behandeld.

 

Medische ethiek

In de 22 jaar dat Artsen zonder Grenzen in Myanmar werkt, heeft de organisatie steeds medische noodhulp geboden alleen op basis van de medische ethiek en principes van neutraliteit en onpartijdigheid. Ras, religie, geslacht of politieke voorkeur van patiënten speelden geen rol.

 

Levensreddende werk

We pleiten er bij de Myanmarese regering voor om onze medewerkers hun levensreddende medische werk te laten hervatten en ze medische zorg te laten bieden die anders niet beschikbaar is.

 

Meer weten over onze projecten in Myanmar

Sluit zoeken

Zoekveld