De kracht van vrouwen

vrijdag 06 maart 2015
Een groot deel van onze patiënten zijn vrouwen. Zij lopen immers risico’s en moeten obstakels overwinnen die niet gelden voor mannen. En zij verdienen de hulp die ze nodig hebben.

 • Vrouwen in crisisgebieden lopen gezondheidsrisico’s die mannen niet lopen. En zij moeten de hulp krijgen die ze nodig hebben.
 • PNG
  Papoea-Nieuw-Guinea (PNG) werd in 1975 onafhankelijk. Sindsdien worstelt het met de overgang naar de moderne wereld. Veel vrouwen en kinderen zijn er slachtoffer van huiselijk en seksueel geweld.
 • Aghanistan
  Verloskundige Elodie werkt op een kraamafdeling in Kabul. ‘Vrouwen blijven na de bevalling vaak maar een paar uur in het ziekenhuis. Zij moeten dan weer naar huis, om voor het hele gezin te zorgen.’
 • Ivoorkust
  In delen van Ivoorkust is de moeder- en kindsterfte zeer hoog. Toegang tot zorg is een groot probleem. Veel vrouwen leggen vele kilometers af naar ziekenhuizen, over slechte en gevaarlijke wegen.
 • CAR
  Vrouwen in conflictgebieden, waar chaos en wetteloosheid heerst, zijn kwetsbaar voor seksueel geweld. Maar ondanks traumatische ervaringen blijft hun voornaamste zorg: krijgen mijn kinderen te eten?
 • Burundi
  Een fistel is het gevolg van een zware bevalling. Weefsel tussen vagina en blaas is dan bekneld geraakt en afgestorven. Dat leidt tot continu urineverlies. En op sommige plekken tot verstoting door de familiekring.
 • Haïti
  Abortussen die zelf uitgevoerd worden of door ongekwalificeerde mensen komen steeds vaker voor in Haïti – het gevolg van wetten tegen abortus en een gebrek aan goede zorg. De gevolgen kunnen dramatisch zijn.
 • Malawi
  Met de juiste behandeling kan de kans dat een zwangere vrouw met hiv haar kind besmet flink verlaagd worden. Helaas hebben veel vrouwen geen steeds geen toegang tot die behandeling.
 • DR Congo
  Bij conflicten tussen gewapende partijen zitten burgers vaak gevangen in het kruisvuur. Vooral kwetsbare groepen, vrouwen, kinderen en ouderen, lijden onder het geweld en het instorten van de zorg.
 • Irak
  Halsoverkop moeten vluchten, alles achter moeten laten, met je gezin een nieuw bestaan opbouwen in een vreemde plaats – het is een realiteit voor veel vrouwen.
 • Kenia
  In Kibera, een sloppenwijk van Nairobi, weten veel jonge vrouwen niet waar ze terecht kunnen voor seksuele voorlichting en gezinsplanning. Zwangerschappen op jonge leeftijd komen veel voor, met schoolverlaten, verstoting en armoede tot gevolg.
 • DR Congo
  Philomène is hiv-positief. Ze heeft twee kinderen gekregen die hiv-negatief zijn, dankzij de behandeling met aidsremmers. Ze is patiënt, echtgenote, moeder en activist.
 • ‘De vrouwen die we helpen in onze projecten zijn stuk voor stuk opmerkelijk sterke personen en allesbehalve slachtoffer,’ zegt verpleegkundige Meinie Nicolai (nu Directeur van Artsen Zonder Grenzen België).

Onze hulpverleners staan versteld van de kracht die vrouwen tonen om hun kinderen te beschermen. Om op het land te werken en voor hun gezin te zorgen. Om bij gedwongen vluchten de hele familie onder haar hoede te nemen. In veel crisisgebieden waar Artsen zonder Grenzen werkt staan deze vrouwen echter bloot aan gevaren als seksueel geweld en een gebrek aan goede zorg terwijl je zwanger bent.

 

Artsen zonder Grenzen richt haar hulp niet specifiek op vrouwen. Toch zijn in veel projecten de wachtruimtes en ziekenhuisafdelingen vooral gevuld met zwangere vrouwen, vrouwen die gewond zijn geraakt of ziek zijn. De vrouwen die we helpen in onze projecten zijn echter allesbehalve slachtoffer. Zij zijn stuk voor stuk opmerkelijk sterke personen.