Ebola overleefd

donderdag 28 augustus 2014
Ebola grijpt om zich heen in West-Afrika en veel mensen overlijden aan de ziekte. Toch is genezen mogelijk. Dit zijn de verhalen van mensen uit Sierra Leone die het overleefd hebben.

 • Hawa (19) uit Sierra Leone: ‘Ik was erg zwak. En ik weet niet precies wat er met me gebeurde. Ik was bang in het behandelcentrum, want mensen om me heen gingen dood.’
  © P.K. Lee/MSF
 • Hawa werd 3 weken behandeld en genas. ‘Ik ben beter en weer sterk.’ Ze werd teruggebracht naar haar dorp, waar ze werd ontvangen door tientallen familieleden, inclusief haar kleine dochtertje.
  © P.K. Lee/MSF
 • Sandi (9) werd door hulpverlener Ella teruggebracht naar zijn familie. ‘Hij is een hele sterke jongen. In de kliniek hielp hij ons zelfs met het zorgen voor de andere kinderen.’
  © P.K. Lee/MSF
 • Lahai (18) werd 3 weken behandeld en is nu genezen. Net als alle andere overlevenden heeft hij een certificaat van genezing meegekregen om te laten zien aan de mensen thuis.
  © P.K. Lee/MSF
 • Idrissa (23) balanceerde een maand lang op de rand van de dood. ‘Ik voel me nu beter. Sommige mensen zijn nog steeds bang om zorg te zoeken. Maar als ze dat niet doen, kunnen ze nooit genezen.’
  © P.K. Lee/MSF
 • Amie (70), Jattu (26) en Jattu’s kleine dochter Rosaline (2) zijn allemaal genezen. Ze raakten besmet via Jattu’s man, die zelf ziek werd nadat hij een begrafenis had bijgewoond.
  © P.K. Lee/MSF
 • Jattu, haar man en haar dochter werden allemaal beter. Het gezin heeft erg veel geluk gehad.
  © P.K. Lee/MSF
 • Isatta is slechts 22 maanden oud en een van de jongste kinderen die ebola hebben overleefd.
  © Sebastian Stein/MSF
 • Toen Isatta genezen en wel de ebolakliniek mocht verlaten, stond het hele medische team klaar om voor haar te klappen en om dat mooie moment met elkaar te delen.
  © Sebastian Stein/MSF

De ebola-epidemie in West-Afrika is van ongekende omvang. In Guinee, Liberia, Nigeria en Sierra Leone zijn al duizenden mensen besmet geraakt. Velen halen het niet.

 

Er is geen bewezen vaccin of medicijn tegen ebola. Maar door intensieve verpleging, waarbij we de symptomen bestrijden, kunnen mensen aansterken waardoor hun immuunsysteem tegen het virus kan vechten én overwinnen. Hulpverlener Ella Watson-Stryker werkt in Sierra Leone, in de plaats Kailahun: ’Het is voor onze teams elke keer een mooi en blij moment als er iemand genezen de ebolakliniek uit loopt. En het herinnert je eraan dat al je inspanningen het waard zijn.’

 

Foto’s © MSF, augustus 2014

Sluit zoeken

Zoekveld