Mazelen bestrijden in een vluchtelingen­kamp

vrijdag 13 februari 2015
In vluchtelingenkamp Yida in Zuid-Sudan strijden we tegen een mazelen-uitbraak. Vooral kinderen worden getroffen. Met een vijfdaagse campagne worden tienduizenden jonge vluchtelingen ingeënt.

  • Vluchtelingenkamp Yida ligt vlakbij de grens met Sudan. De meeste bewoners van Yida komen uit het Nubagebergte in Sudan, waar een hevig conflict woedt.
  • In alle vroegte worden de mazelenvaccins uitgeladen. De vaccinatiepunten gaan vroeg op de dag open en er zal snel een lange rij met kinderen en hun ouders gevormd worden.
  • Voor en tijdens de vaccinatiecampagne mobiliseren gemeenschapswerkers de bewoners van het kamp. Zij geven voorlichting over mazelen en roepen mensen op hun kinderen te laten vaccineren.
  • Kinderen vanaf 6 maanden tot 15 jaar worden ingeënt. Gedurende vijf dagen worden duizenden kinderen gevaccineerd.
  • Er leven ongeveer 35.000 kinderen in Yida. Het streven bij de vaccinatiecampagne is om ten minste 90 procent van die kinderen te vaccineren.
  • Een vaccin wordt voorbereid. Het is een enorme klus om een vaccinatiecampagne voor duizenden mensen te organiseren en uit te voeren in een noodsituatie.
  • Administrateurs houden bij welke kinderen er ingeënt zijn, zodat er achteraf precies gezien kan worden welk percentage van de kinderen in het kamp het vaccin hebben gekregen.
  • Meer dan 100 medewerkers werken mee aan de vaccinatiecampagne.
  • Artsen zonder Grenzen geeft sinds 2011 medische hulp in vluchtelingenkamp Yida.

In vluchtelingenkamp Yida, in de deelstaat Unity, leven zo’n 70.000 mensen die geweld in buurland Sudan zijn ontvlucht. Yida is overbevolkt en de bewoners zijn daardoor kwetsbaar voor besmettelijke ziekten zoals mazelen. Kinderen en zwangere vrouwen lopen het meeste risico vanwege hun zwakkere immuunsysteem.

 

‘In een druk vluchtelingenkamp is één besmet persoon al een uitbraak,’ zegt vaccinatiecoördinator Ahmed Mohama Mahat. Naast de medische zorg voor mazelenpatiënten organiseerde Artsen zonder Grenzen samen met het Internationale Rode Kruis en VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR een vaccinatiecampagne. Daarbij is het streven om 35.000 kinderen tussen zes maanden en 15 jaar in te enten. Door de vaccinaties wordt de huidige uitbraak bestreden en worden toekomstige uitbraken voorkomen.

 

Foto’s © Karin Ekholm, januari 2015