© MSF

Fatale gevolgen

In Zuid-Jemen vinden hevige gevechten plaats. Veel mensen die dringend zorg nodig hebben, lukt het niet die op tijd te krijgen. Arts Ali Dahi van Artsen zonder Grenzen vertelt.

Afgelopen week waren er enkele relatief rustige dagen, maar inmiddels zijn de gevechten en bombardementen in Ad-Dhale, waar ik werk, weer in alle hevigheid losgebarsten. Elke dag ontvangen we berichten van mensen in kritieke toestand die onze ziekenhuizen niet kunnen bereiken.

 

Geen zorg voor bevallende vrouwen

We weten dat er de afgelopen twee weken drie keer een zwangere vrouw met bevallingscomplicaties is tegengehouden bij een checkpoint omdat de wegen naar de ziekenhuizen te gevaarlijk zijn. Twee van die vrouwen, en één ongeboren kind, overleden terwijl ze wachtten bij het checkpoint. We weten dat er een andere zwangere vrouw was die thuis stierf aan hevige bloedingen, omdat de gevechten verhinderden dat ze een ziekenhuis of kliniek kon bereiken. We weten dat er elders een kind doodgeboren werd, omdat er geen arts in de buurt was om een keizersnede uit te voeren. Dat zijn alleen nog maar verhalen die ons bereiken. Welke weten we niet?

 

Te laat

Hier in Ad-Dhale moeten we patiënten die gespecialiseerde zorg nodig hebben, doorverwijzen naar andere ziekenhuizen. Zo hebben we een chirurgisch team in Aden. Maar omdat de wegen regelmatig geblokkeerd zijn, moeten we patiënten dan langer opnemen dan wenselijk, tot het veilig genoeg is om hen over te brengen. Soms lukt dat. Soms is het al te laat.

 

In Aden heeft Artsen zonder Grenzen een chirurgisch project. Patiënten in Ad-Dhale die gespecialiseerde zorg nodig hebben, worden onder meer daarheen gebracht. © MSF

 

Stad is gesloten

Ongeveer 60 procent van de bevolking van Ad-Dhale is gevlucht naar andere plekken in de regio, waar het iets veiliger is. Ad-Dhale is, kort gezegd, gesloten. Er is een gebrek aan voedsel, brandstof, elektriciteit en water. Vooral dat laatste is een groot probleem voor ons ziekenhuis. Gelukkig heeft de directeur van het ziekenhuis net gezorgd voor de levering van water per trucks, waardoor we voorlopig door kunnen werken.

 

Voorraden raken op

In andere medische voorzieningen in de regio raken de medische voorraden op. Artsen zonder Grenzen levert spullen waar het kan, maar er moet meer materiaal het land ingebracht worden. Mensen met chronische ziekten dreigen zonder medicijnen te komen zitten. Mensen die onder langdurige behandeling staan voor ziekten als tuberculose lopen gevaar dat deze behandeling onderbroken wordt. Dat kan ernstige problemen op de lange termijn hebben. En fatale gevolgen. Net als het feit dat we momenteel niet kunnen vaccineren, omdat we door het gebrek aan elektriciteit onze vaccins niet koud kunnen bewaren. 

 

Op maandag 13 april landde een vrachtvliegtuig op de luchthaven van Sanaa, Jemen, met aan boord 15 ton aan humanitaire, medische voorraden van Artsen zonder Grenzen. © MSF

 

Enorme noden

In Ad-Dhale hebben we sinds het uitbreken van de gevechten ruim 150 mensen met oorlogswonden behandeld. Het geweld treft de gezondheid van mensen echter dus ook op andere manieren. Er zijn dringend meer medisch personeel en medische materialen nodig om in de enorme noden te voorzien.

 

Sinds 19 maart zijn er in Jemen meer dan 800 slachtoffers van het conflict behandeld in medische voorzieningen van Artsen zonder Grenzen. Op dit moment werken er 558 hulpverleners van Artsen zonder Grenzen in Jemen. Wij hebben onder meer projecten in de gouvernementen Sanaa, Amran, Aden en Ad-Dhale en bieden noodhulp op andere plekken waar dat nodig is.

 

April 2015