© Nick Owen/MSF

5,7 in plaats van 14 kilo

In het ziekenhuis in Leer, Zuid-Sudan, is het momenteel nergens zo druk als in het voedingscentrum. Talloze kinderen worden er behandeld voor ondervoeding. De tweejarige Gatluok is er één van.

Leer is een stadje dat gelegen is in een moerassig gebied rond de Witte Nijl rivier. Artsen zonder Grenzen heeft er een ziekenhuis. ‘Voordat het conflict losbarstte in december bestond een drukke dag in het voedingscentrum uit maximaal 200 kinderen,’ zegt medisch teamleider Grace Ayuelu. ‘Nu zijn er 1.800 kinderen. Dat is heel veel.’

 

Uren gelopen naar ziekenhuis

In het voedingscentrum worden kinderen onder vijf jaar gescreend op ondervoeding. De meeste kinderen zijn matig ondervoed. Zij krijgen een voorraad energierijke pindakaaspasta mee zodat ze kunnen aansterken en komen dan wekelijks terug voor controle. Ernstig ondervoede kinderen moeten echter opgenomen worden voor intensieve verpleging in de voedingskliniek, zodat hun gezondheid goed in de gaten gehouden kan worden en complicaties snel bestreden kunnen worden.

 

De tweejarige Gatluok werd door zijn moeder Angelina (25) naar het ziekenhuis gebracht. Ze had vijf uur gelopen vanuit haar eigen dorp om Leer te bereiken. Zodra ze in het ziekenhuis aankwam, hoefde ze niet lang te wachten voor hulp. De dienstdoende arts zag onmiddellijk dat Gatluoks toestand kritiek was.

 

Angelina, met de Gatluok in haar armen, komt aan op het ziekenhuisterrein in Leer. © Nick Owen/MSF

 

Slechts 5,7 kilo

Het jongentje werd eerst gewogen en gemeten. De weegschaal loog er niet om: Gatluok woog slechts 5,7 kilo terwijl een gezonde jongen van zijn leeftijd 14 kilo hoort te wegen. Zoals bijna elk kind vond hij het meten en wegen verschrikkelijk. Verpleegkundige Charles Mpona Kalinde probeerde Gatluok te troosten terwijl hij hem voorzichtig terug naar zijn moeder bracht.

 

De meting was ver in het rood”

 

Hierna volgde de meting van zijn bovenarm met een zogeheten MUAC-bandje. Dit simpele instrument geeft een goede indicatie van de mate van ondervoeding van een kind. De meting van Gatluoks bovenarm liet geen ruimte voor twijfel: de meting was ver in het rood.

 

Gatluok wordt voorzichtig gedragen door de verpleegkundige in het voedingscentrum. © Nick Owen.

 

Koorts en malaria

In een gesprek met de verpleegkundige vertelt Angelina over haar situatie. Bij gevechten in haar dorp is het huis van haar familie afgebrand, zijn hun voedselvoorraden geplunderd en moesten zij halsoverkop op de vlucht slaan. Haar verhaal is illustratief voor dat van vele bewoners van het gebied. Toen de oorlog Leer en de regio eromheen bereikte, trokken velen noodgedwongen de bossen in, waar ze maandenlang moesten overleven op boomwortels en wat ze verder konden vinden. Bij hun terugkeer naar hun woonplaats waren veel kinderen onder de bevolking ondervoed.

 

Gatluok is ernstig ondervoed, maar wil niet eten. De verpleegkundige probeert hem wat pindapasta te laten eten, maar het jongetje wil er niets van weten. De verpleegkundige doet wat aanvullende onderzoeken en komt erachter dat Gatluok ook hoge koorts en malaria heeft.

 

Hoewel Gatluok niet wilde eten, had hij ontzettende dorst en dronk hij graag de suiker-en-zoutoplossing die we gaven om uitdroging te voorkomen. © Nick Owen/MSF

 

Aangesterkt

Een half uur nadat Angelina met Gatluok bij het ziekenhuis aankwam, werd het jongetje opgenomen in de voedingskliniek. Nu, een week later, is er veel veranderd. Gatluok is genezen van de malaria, hij eet weer en wij is weer wat aangesterkt. Hij zal de komende dagen nog behandeld worden, maar er is hoop dat hij daarna de voedingskliniek mag verlaten. Angelina en haar zoon zullen het echter niet makkelijk niet krijgen. Er is thuis weinig eten.

 

Er werken momenteel 207 hulpverleners van Artsen zonder Grenzen in Leer om medische zorg en voedingshulp te geven aan de bevolking. In het ziekenhuis behandelden we 40 ondervoede kinderen per maand voordat het gewelddadige conflict uitbrak in december. Dat aantal is nu opgelopen naar ruim 1.000 kinderen per maand en het aantal in mei en juni (2.810) was zelfs meer dan in heel 2013 (2.142).

 

Juli 2014

Sluit zoeken

Zoekveld