Hayat (niet zijn echte naam) uit Eritrea werd op 3 mei 2015 gered door het Artsen zonder Grenzen en MOAS team op de MY Phoenix. Hij zat met nog 368 anderen op een 12-meter lange houten vissersboot op de Middellandse Zee. © Gabriele François Casini/MSF

Beschoten door soldaten, op elkaar gepropt op zee

Op elkaar gepropt op boten die ongeschikt zijn voor zo’n grote zeereis proberen mensen Europa te bereiken. Wie zijn zij en wat drijft hen? Hayat uit Eritrea vertelt.

Op 3 mei troffen we Hayat aan met 368 anderen op een houten vissersboot van 12 meter lang. Hij heeft alleen zijn rechterbeen nog, zijn linkerbeen heeft hij verloren als gevolg van een schotwond.

 

Beschoten

Ik kan niet in Eritrea werken. De regering doet niets om mensen met een handicap te helpen. Ik ben mijn been verloren doordat Eritrese soldaten op me hebben geschoten. Het duurde een week tot een dokter naar me kwam kijken. Maar toen was het al te laat, ik had gangreen en ze moesten mijn been amputeren.

 

Gevangenis

Na 2 maanden in het ziekenhuis ging ik terug naar huis. Ik kon geen werk vinden. Dus ben ik naar Sudan gegaan. Daar heb ik 4 maanden doorgebracht, waarvan één maand in de gevangenis. De Sudanese politie had me zonder enige reden in het gevang gegooid. Als ik er ooit uit wilde komen, moest ik ze 2.000 dollar betalen, zeiden ze. Dus heb ik dat gedaan, waarop ze me naar de Libische grens brachten.

 

Libië

Het is niet goed in Libië. Met nog 75 anderen kwam ik met een bus aan. Daar werden we meegenomen door gewapende mannen, ik weet niet zeker of dat soldaten waren. We kregen niets te eten, alleen 1 broodje per dag. Twee maanden hebben we daar doorgebracht. Mensen in Libië zijn zeer slecht. Er geldt geen wet en iedereen die je daar ontmoet, slaat je. Het was zwaar in Libië. Daar moest ik weer 2.000 dollar betalen, nu om op een boot naar Europa te worden gezet.

 

Veiliger

Ik voel me veiliger en beter dan ik in maanden heb gedaan, nu ik ben gered. Op de boot konden we ons helemaal niet bewegen, maar hier is er ruimte en voedsel. Ik hoop dat ik een baan kan vinden in Europa, ondanks dat ik hink. Ik wil ergens zijn waar ik medische zorg en werk kan krijgen.

 

Bij de eerste redding die de MY Phoenix uitvoerde, trof het team een gammele houten boot aan met 369 mensen aan boord. Het water stond al tot hun enkels. © Ikram N’gadi/MSF

 

Sinds mei dit jaar vaart Artsen zonder Grenzen op de Middellandse Zee om mensen die in nood verkeren te redden. Hayat (niet zijn echte naam, omwille van zijn privacy hebben we zijn naam hier veranderd) werd op 3 mei gered door het zoek-, reddings- en medische hulpteam van Artsen zonder Grenzen en MOAS met het schip de MY Phoenix. Mensen krijgen nog op de boot waar ze worden gevonden allereerst een reddingsvest om te voorkomen dat ze verdrinken, mocht er wat fout gaan. Daarna worden ze in groepjes van 10 – 20 mensen met een speedboot naar het reddingsschip de Phoenix gebracht. De foto van Hayat is op het schip genomen. 

 

Lees ook het verhaal van Abdu uit Gambia en Sandra uit Nigeria

 

Juni 2015