Muhammed (26) was apotheker en leraar in Afghanistan. Hij werd ervan beschuldigd kinderen christelijke ideeën bij te brengen en zijn vader wordt vermist. Hij vluchtte en is per boot vanuit Turkije aangekomen op Kos. © Alessandro Penso

'Ik dacht aan mijn gezin, niet aan mezelf'

Het Griekse eiland Kos is bij ons vooral bekend als vakantiebestemming. Maar het is tevens de plek waar mensen die oorlog, geweld en armoede ontvluchten, aankomen. Muhammed is een van hen.

Muhammed (26) was apotheker en leraar bij een plaatselijke school in Afghanistan. Een maand geleden is hij gevlucht. Van Afghanistan via Iran en Turkije. Op het dak van het verlaten hotel Captain Elias, door de lokale autoriteiten aangewezen als plek waar aangekomen bootvluchtelingen moeten verblijven, bereidt hij een maaltijd voor zichzelf en drie reisgenoten. Te midden van glasscherven en afgebrokkeld steen, op een open vuurtje. Muhammed vertelt.

 

Beschuldigd

Naast mijn werk in de apotheek en de school wilde ik ook voorlichting aan vrouwen in het dorp geven over hoe ze gezond kunnen leven en voor hun kinderen kunnen zorgen. Op een dag kwam een groepje mannen uit het dorp naar me toe. Ze beschuldigden mij ervan dat ik de kinderen christelijke ideeën bijbracht. Ze zeiden dat ik geen echte moslim was en dat ze me binnenkort zouden onthoofden.

 

Als je niet instapt, schieten we je dood”

 

Spoorloos

Tegelijk werd de hele inboedel van mijn apotheek kort en klein geslagen en bleek mijn vader spoorloos verdwenen. Ik heb nu al drie maanden niets meer van hem gehoord en ik weet niet of hij nog leeft. Daarom besloot ik uit Afghanistan weg te vluchten en ik liet mijn gezin onderduiken in een ander deel van het land. Ik ben hiernaartoe gekomen in de hoop dat de regeringen in Europa ons als mensen zullen laten leven, niet als dieren.

 

Weigeren gaat niet

Ik heb gelopen, per bus en boot gereisd. De boottocht vanuit Turkije was erg gevaarlijk. Je betaalt een smokkelaar om aan boord van een rubberen bootje te mogen. Bij de betaling zegt hij dat er maar 25 mensen aan boord zullen zijn, maar wanneer je ‘s nachts instapt, zie je dat er al 50 mensen in het bootje zitten en je kunt niet weigeren. De smokkelaars dragen wapens en zeggen 'als je niet instapt, schieten we je dood'. 

 

Muhammed (26) was apotheker en leraar in Afghanistan. Hij werd ervan beschuldigd kinderen christelijke ideeën bij te brengen en zijn vader wordt vermist. Hij vluchtte en is per boot vanuit Turkije aangekomen op Kos. © Alessandro Penso

 

Geluk

Toen ik aan boord ging, dacht ik aan mijn gezin, niet aan mezelf. In zo'n situatie moet je gewoon dapper zijn. Er waren mensen in de boot die huilden. Het bootje was te klein voor onze groep, het was maar een meter of 8 lang. Ik heb geluk dat ik nog leef.

 

Lot

Het kostte me 4.000 dollar om hier te komen, allemaal geld aan smokkelaars. Het was mijn spaargeld van 6 jaar en ik heb geld geleend. 1.000 dollar kon ik aan mijn gezin geven om zonder mij te overleven. Mijn plan is naar Athene te gaan en verder ligt mijn lot in Gods handen. Ik kan maar beter uit Griekenland weggaan. Dit is het armste land in Europa, dus we moeten verder. Maar daarvoor moet je veel geld betalen, en ik heb niets meer, dus ik zal het in mijn eentje moeten proberen.

 

Een team van Artsen zonder Grenzen biedt in de Dodekanesos eilandengroep, waar Kos deel van uitmaakt, medische zorg aan vluchtelingen. In het voormalige hotel Captain Elias hebben we een kliniek en een extra tent opgezet, het hotel schoongemaakt, toiletten en douches geïnstalleerd. Met een bootkliniek gaan we langs andere eilanden waar bootvluchtelingen aankomen om hen hulp te verlenen.

 

Lees ook het verhaal van landencoördinator Stathis Kyroussis over de situatie op Kos

 

Juni 2015

Sluit zoeken

Zoekveld