© Corinne Baker/MSF

Sheik, gevlucht uit Kwaimol

Sheik Osman, 55 jaar oud, vader van 7 kinderen en leider van het dorp Kwaimol in Sudan, bestaande uit 500 families. Toen zijn dorp vanuit de lucht werd aangevallen, sloeg hij op de vlucht.

Samen met zijn familie en nog 18 andere families leeft hij nu in het vluchtelingenkamp Jamam in buurland Zuid-Sudan, waar Artsen zonder Grenzen medische hulp biedt. Het verhaal van Sheik.

 

Bommen

In september begonnen de bombardementen. De bommen verbrandden alles, ook de huizen. De vliegtuigen kwamen ’s nachts, maar ook overdag. Dan gingen ze de hele dag door. Als één vliegtuig klaar was, nam een andere het over. We renden weg en verstopten ons in het gras of in de struiken. We vluchtten en bereikten veilige plekken waar we konden rusten. Maar de vliegtuigen kwamen altijd terug.

 

Vermist

Onze vlucht was zwaar. Eén man droeg 3 kinderen op zijn rug. Ik droeg er 2. Ik heb 7 kinderen, maar slechts 5 zijn in Jamam aangekomen. De andere 2 zijn sinds september vermist sinds september nadat ze erop uit gingen om vee te laten grazen. Ik weet niet of ze nog leven.

We hadden enkel de kleren die we aanhadden

Op de vlucht

Thuis, in Kwaimol was het leven comfortabel. Toen we vluchtten, moesten we alles achterlaten – vee, kippen en voedselvoorraad. Iedereen moest hun bezittingen achterlaten. Ik denk niet na over de dingen die ik achterliet. We hadden enkel de kleren die we aanhadden. Die kleren heb ik nu nog aan. En dit zijn de schoenen die ik droeg toen ik vluchtte.

 

In Jamam

We waren 4 maanden onderweg toen we El Fuj, bij de grens, eind december bereikten. We konden er wat rusten, maar ook daar kwamen vliegtuigen met hun bommen. Toen we in Jamam aankwamen, was ik blij om op een veilige plek te zijn waar niet werd gevochten. We kregen voedsel zodat de kinderen konden eten. Maar er is niet genoeg water voor alle mensen. Rond 4 uur ’s middags is het water vaak op en is er niet meer genoeg om mee te koken. We bewaren dan wat we hebben om te drinken. Veel mensen zijn ziek geworden. We hebben heel lang moeten lopen en veel mensen hebben pijn aan hun gewrichten of hebben diarree.

 

Regen

Overstromingen zijn een groot probleem. Toen het vorige week regende, stortten enkele tenten in. De tenten waren helemaal ondergelopen en alles was nat. De kinderen werden hogerop gelegd op de bedden. Zij werden echter ziek door de kou. Sommige kinderen kregen koorts en hoestbuien. We brachten hun naar de kliniek waarna zij opknapten. Sommigen hadden diarree. Zij kregen een zout- en suikeroplossing tegen uitdroging en ook zij genazen. Eén van onze kinderen heeft koorts en pijn in haar borst. Zij is nog niet beter. 

 

Wachten op vrede

We willen graag droge grond opzoeken. Er is verteld dat er in augustus en september veel overstromingen zijn in dit gebied en dat alles onder water zal staan. Ik denk terug aan mijn thuisland en wil graag terug. Maar alleen als er vrede is. We zijn hier omdat er daar oorlog is.

 

Juli 2012