'Terug naar Nigeria kon ook niet'

Op elkaar gepropt op boten die ongeschikt zijn voor zo’n grote zeereis proberen mensen Europa te bereiken. Wie zijn zij en wat drijft hen? Sandra uit Nigeria vertelt.

Op 13 mei trof ons team de Nigeriaanse Sandra, als enige vrouw én 8 maanden zwanger, aan op een opblaasbare boot met 91 anderen, dobberend op de Middellandse Zee.

 

Eén groot gevecht

Mijn man werkt in Libië en ik wilde naar hem toe om voor hem te zorgen. Maar het leven in Libië is één groot gevecht. Slapen lukt 's nachts niet. Mensen stormen je huis binnen, stelen je bezittingen en verkrachten mensen. Ze doen echt verschrikkelijke dingen. Je kan er werken, maar je verliest alles waar je voor gewerkt hebt. Als je uit Nigeria komt is je leven er niet veilig, ze hebben velen van ons vermoord.

 

Niet alleen

Door mijn zwangerschap is het erg riskant om in een boot op reis te gaan, maar terug naar Nigeria kon ook niet. Ik zei tegen mijn man dat ik niet alleen naar Europa wilde, dat ik niet wilde zonder hem. Daarom kwam mijn zwager vanuit Nigeria naar me toe om voor mij te zorgen en mij naar Italië te brengen. Ik voel me niet goed, dus ik heb iemand nodig om bij mij te blijven. Het plan is dat ik in Italië wacht tot mijn man ook kan komen.

 

 

Hoop voor de baby

Ik was de enige vrouw in de boot. Als vrouw loop je risico onderweg maar we doen wat we doen omdat we ook niet veilig waren waar we waren. We nemen het risico om de zee op te gaan om naar Europa te komen op zoek naar een beter leven. Wij denken dat het in Europa beter is dan in Libië. Ik hoop dat mijn baby een beter leven zal hebben, maar ik weet dat het zwaar zal zijn.

 

Sinds mei dit jaar vaart Artsen zonder Grenzen op de Middellandse Zee om mensen die in nood verkeren te redden. Sandra werd op 13 mei gered door het zoek-, reddings- en medische hulpteam van Artsen zonder Grenzen en MOAS met het schip de MY Phoenix. Mensen krijgen nog op de boot waar ze worden gevonden allereerst een reddingsvest om te voorkomen dat ze verdrinken, mocht er wat fout gaan. Daarna worden ze in groepjes van 10 – 20 mensen met een speedboot naar het reddingsschip de Phoenix gebracht. De foto van Sandra is op het schip genomen. 

 

Lees ook het verhaal van Hayat uit Eritrea en Abdu uit Gambia

 

Juni 2015