© Sami Siva

Cursist in eigen land

Psycholoog Antoine van Sint Fiet is bezig aan zijn eerste missie voor Artsen zonder Grenzen. In India werkt hij als psychosociaal medewerker.

Onlangs was ik voor cursus geestelijke gezondheidszorg even terug in mijn vertrouwde kikkerlandje.

 

Wennen

Het was vreemd om weer in Nederland te zijn. Ik spreek de taal en was een uurtje van mijn eigen huis in Amsterdam vandaan. En toch was ik er maar tijdelijk en staat mijn bed nu in Manipur, India. Het voelde alsof ik op vakantie was in eigen land. En ook wel als een behoorlijke mindfuck. Het hoort allemaal bij het leven van een hulpverlener van Artsen zonder Grenzen. Maar soms moet ik daar nog wel aan wennen.

 

Uit de hele wereld

Na een lange vlucht, met enkele overstapuren in Moskou, belandde ik vanuit de drukte van India aan de kalme kust van Egmond. Ook mijn medecursisten, andere mental health officers, kwamen invliegen uit alle hoeken en gaten van de wereld. Het werd een bont gezelschap van mensen uit, onder meer, Canada, Kenia, Italië, Noorwegen, Myanmar, Zuid-Afrika, Frankrijk, Armenië en Brazilië.

 

Bijstand

Allemaal werken of werkten ze in projecten van Artsen zonder Grenzen. Projecten die zich richten op slachtoffers van seksueel geweld in een sloppenwijk van Delhi. Op ondervoede kinderen en hun moeders die zich te midden van schietende rebellen in een Afrikaanse jungle bevinden. Op tbc-patiënten in een gevangenis in het oosten van Oekraïne. Op vluchtelingen uit Syrië. Dit zijn mensen die geholpen worden bij het verwerken van trauma’s, die steun krijgen bij het voorzetten van een intensieve medicijnkuur, die bijstand krijgen bij het vechten tegen een ziekte of maatschappelijk stigma.

 

Bijscholing

De cursus duurde twee weken – twee weken waarin we werden bijgeschoold over alles wat Artsen zonder Grenzen doet en de plek van psychologie bij humanitair werk. Het ging bijvoorbeeld over psychiatrie, motivational interviewing, het geven van supervisie en training aan trainers. Ook ging het over diagnostiek en de behandeling van traumagerelateerde problematiek in landen waar het zorgsysteem onderontwikkeld is.

 

Wat doe je?

Tijdens de laatste dagen van de cursus ging het over een nieuw project opbouwen, met behulp van een case: een golf van vluchtelingen uit Libië trekt massaal naar een vluchtelingenkamp in Tunesië. Deze mensen hebben de meest afschuwelijke dingen meegemaakt en gezien. Stel je voor: je zit gewoon in Nederland en dan krijg je een telefoontje, of je een nieuwe missie wil doen. De dag erna zit je al in een vliegtuig, samen met de rest van je team. Jullie gaan een project opzetten en jij bent verantwoordelijk voor de geestelijke gezondheidszorg. Hoe ga je te werk? Wat doe je?

 

Plan

We leerden hoe je een assessment voorbereidt en organiseert om erachter te komen welke noden er zijn, welke organisaties er al werken wat zij doen, hoe je de mensen het beste bereikt, hoe groot je team moet zijn, hoe je oplossingen vindt en hoe je hier doelen voor je project van maakt. Daarna maakten we een plan met activiteiten en de middelen die we daarvoor nodig dachten te hebben.

 

Superleerzaam

Het was intens en superleerzaam. Het was ook fantastisch om met allemaal gelijkgestemde mensen uit verschillende landen samen te komen. En dat in duinen van Egmond.

 

Augustus 2015


afbeelding van Antoine van Sint Fiet Geschreven door: Antoine van Sint Fiet
Antoine van Sint Fiet werkt als psycholoog voor Artsen zonder Grenzen. 'Omdat ieder mens recht heeft op hulp. Naast medische zorg ook psychologische of sociale hulp als dat nodig is.'
Sluit zoeken

Zoekveld