Hoop en blije gezichten

Psycholoog Antoine van Sint Fiet is bezig aan zijn eerste missie voor Artsen zonder Grenzen. In India werkt hij als psychosociaal medewerker.

Goed nieuws van het front. Begin juli is de eerste patiënt van Artsen zonder Grenzen in India begonnen aan zijn hepatitis-C-behandeling. Yeah!

 

Loon naar werken

Jarenlang is toegewerkt naar dit grootse moment voor ons en onze patiënten. De MSF Access Campaign, de campagneorganisatie waarmee we strijden voor toegang tot betaalbare medicijnen, heeft keihard gewerkt aan het beschikbaar krijgen van de medicijnen voor de Indiase markt. De hulpverleners in mijn project vechten al sinds 2009 voor het starten van hepatitis-C-behandelingen in Manipur. Het heeft allemaal effect gehad.

 

Lijstje

Honderden uren denkwerk en voorbereiding gingen vooraf aan het opzetten van dit project. We hebben gekeken welke hiv-patiënten die ook hepatitis-C hebben, deze behandeling het hardst nodig hebben. Daarbij keken we ook of er patiënten zijn die juist een andere behandelprioriteit hebben en dus niet in aanmerking kwamen voor de behandeling – omdat zij depressief of psychotisch zijn, nog drugsverslaafd zijn, hun hiv-medicijnen niet trouw innemen, of zwanger zijn of andere medische contra-indicaties hebben. Vervolgens hebben we een lijstje opgesteld. En van dit lijstje was op dinsdag 7 juli 2015 patiënt één aan de beurt.

 

Het Artsen zonder Grenzen-team in Manipur, India, schonk op 28 juli uiteraard aandacht aan Wereldhepatitisdag. © Antoine van Sint Fiet/MSF

 

Trots

Anderhalve maand eerder kregen we te horen dat de medicijnen elk moment konden komen. Dat gaf ons net genoeg tijd om de counselors te trainen. We moesten ervoor zorgen dat iedereen wist wat er van hem of haar verwacht werd. Zelf moest ik tussendoor terug naar Amsterdam, ook voor een training. Daar kreeg ik een berichtje van de nieuwe landencoördinator in India. Bij haar eerste bezoek aan ons project in Manipur had ze een cadeautje meegenomen: sofosbuvir, het langverwachte medicijn. Een trots gevoel maakte zich meester over mij.

 

Langzame killer

Onze patiënten hebben lang op dit moment gewacht, mensen die al jaren met deze chronische leverziekte rondlopen. Zij staan dan ook in de startblokken om te starten. Hepatitis-C is een langzame killer, die net iets sneller dodelijk is als je ook hiv-positief bent. Maar de kosten voor de behandeling – in de Verenigde Staten was dit een aantal jaar geleden nog 88.000 dollar – konden veel mensen hier absoluut niet ophoesten. In India verkrijgen wij het nu voor een betaalbaar tarief. Maar voor onze zieke patiënten is het helemaal kosteloos. En dus is er hoop, en veel blije gezichten.

 

Kwalitatieve zorg is waar we voor staan”

 

Eén voor één

We zijn nu begonnen. Langzaam maar zeker zullen alle patiënten op ons lijstje starten met de behandeling. Het gaat een hele klus worden, maar het hele team is gemotiveerd om deze nieuwe uitdaging aan te gaan. Kwalitatieve zorg is waar we voor staan en waar we aan werken.

 

Volhouden en afwachten

Een behandeling duurt 12 of 24 weken, afhankelijk van het type hepatitis-C dat de patiënt heeft. Zes maanden na het einde van de behandeling kan worden vastgesteld of de behandeling succesvol is geweest. Bij een patiënt die therapietrouw is, is de kans op een geslaagde behandeling ongeveer 90 procent. Over negen maanden kunnen we dan hopelijk onze eerste succesvolle behandeling voor hepatitis-C vieren. Yeah!

 

Augustus 2015


afbeelding van Antoine van Sint Fiet Geschreven door: Antoine van Sint Fiet
Antoine van Sint Fiet werkt als psycholoog voor Artsen zonder Grenzen. 'Omdat ieder mens recht heeft op hulp. Naast medische zorg ook psychologische of sociale hulp als dat nodig is.'
Sluit zoeken

Zoekveld