GEZICHT BIJ DE NAAM

Het personeel dat op onze basis werkt verzamelt zich in de morgen rond de tafel midden in onze compound. We bespreken de laatste ontwikkelingen in Abéché om te zien of we ongehinderd onze activiteiten kunnen uitvoeren. De verschillende departementen bespreken de activiteiten voor die dag om alles zo veel mogelijk te optimaliseren. Aan het eind van de vergadering wanneer de diversen besproken worden, merkt iemand op dat de AzG vlag die naast de toegangspoort hangt inmiddels wel heel vies is geworden. Het lijkt een goed idee om hem vandaag even naar beneden te halen en weer schoon te maken. Herkenbaarheid van locaties waar we werken door markering met ons logo is belangrijk.

 

Als we iets later met een klein team in de auto de weg op draaien haalt een van de bewakers de vlag naar beneden. In het ziekenhuis moeten we in de gang een doorgang zoeken tussen de mensen die op de grond zitten. Veel patiënten hebben een aantal bezoekers of verzorgers in het ziekenhuis. Als het medisch personeel hun ronde doet moeten zij buiten de afdelingen wachten. In onze vleugel is er een klein technisch probleem dat al snel verholpen is. Dit soort momenten kunnen altijd gebruikt worden om gezichten bij het werk te krijgen. Gisteren is er een patiënt uit het project op de grens met Soedan aangekomen en door het medische team geopereerd. Zijn operatie is geslaagd en van onze verpleegkundige krijg ik te horen dat hij over een aantal dagen klaar is om terug gestuurd te worden. Op kantoor kan dat in gang gezet worden. De naam in een email heeft er nu een gezicht bij gekregen, het gezicht van een sterke man. Een aantal dagen later kan de man uit Abéché vertrekken. Terug naar het oosten, terug naar zijn familie die net over de grens in Tsjaad een veiligere haven hebben gevonden.
 
Aan het eind van de middag komt de vlag uit een emmer water; schoner. Er is geen plek waar een vlag sneller droogt dan in de droge wind die vanuit Soedan komt. Even later zie ik vanachter mijn computer dat het buiten plotseling donker wordt. Vanuit het oosten komt een muur van stof aan en doet de zon bijna geheel verdwijnen. Als tien minuten later de zandstorm voorbij is en het weer licht is geworden, hangt er naast de poort weer een licht rood gekleurde vlag. Wel met een duidelijk herkenbaar AzG logo.