© Sa'adia Khan

Confronterende keuzes

Dingen die in Nederland normaal zijn, zijn in Pakistan abnormaal. En andersom.

Hier in Pakistan zie ik regelmatig vrouwen die bevallen van hun veertiende of vijftiende kind, dat is hier heel normaal. Als een vrouw zo veel kinderen krijgt, is er een hoog risico op complicaties en brengt dat andere keuzes met zich mee dan dat je dat in Nederland zou verwachten.

 

Veerkracht

’s Middags wordt er een vrouw gebracht die zwanger is van haar zesde kind. Haar vliezen zijn net gebroken en een deel van de navelstreng is naar buiten gekomen, voor het hoofd van de baby. Als dit gebeurt, is dit een spoedsituatie. Het hoofd van de baby drukt op de navelstreng waardoor de baby geen bloed meer krijgt. Snel ren ik naar de vrouw en door middel van een inwendig onderzoek duw ik het hoofdje van de baby omhoog en vullen we de blaas zodat de baby weer bloed krijgt. Onmiddellijk reageert de baby met een krachtige en regelmatige hartslag. Ik verbaas me altijd weer over de veerkracht van een ongeboren baby. De enige manier om deze baby gezond op de wereld te laten komen is door middel van een keizersnede.

 

Enige optie

Terwijl ik het hoofdje van de baby nog steeds omhoog duw, probeer ik de vrouw uit te leggen wat er aan de hand is en ik vertel haar en haar schoonmoeder dat een keizersnede de enige optie is voor deze baby. Buiten, aan de andere kant van de muur, staan haar man en oom. Ik stuur mijn meest ervaren verloskundige naar ze toe om ze uit te leggen wat er aan de hand is. Ook vraag ik alvast de operatieverpleegkundigen om alles voor te bereiden voor een spoedkeizersnede. Vrouwen kunnen hier geen toestemming geven voor een operatie of een ingreep, dat moet de man doen. In dit opzicht is Pakistan heel anders dan Nederland, omdat hier een vrouw geen eigen stem heeft over wat er gebeurt met haar lichaam.

 

Mijn hart breekt voor de vrouw”

 

Geen toestemming

Bedrukt komt de verloskundige terug. Er is geen toestemming voor een keizersnede. Ze hadden uitgelegd aan de echtgenoot dat dit de enige optie is om de baby te redden. Een keizersnede geeft echter ook een zwakkere plek in de baarmoeder en meer risico’s met de volgende bevallingen. Omdat de man verwacht dat ze nog minstens tien kinderen gaat krijgen wil hij het risico niet nemen en geeft hij zijn toestemming niet. Ook na even wachten en na nogmaals toestemming gevraagd te hebben, verandert hij niet van mening.

 

Brok in mijn keel

Mijn hart breekt voor de vrouw, want ik zie dat ze het moeilijk heeft met de beslissing van haar man. Ik merk dat ik ook tranen in mijn ogen en een brok in mijn keel krijg. Langzaam laat ik het hoofdje van de baby los en laat de blaas leeglopen. De baby reageert meteen met een lagere hartslag. Uiteindelijk is ze vlot bevallen van een baby met ernstig zuurstofgebrek. Na reanimatie hebben we de baby opgenomen op onze kinderafdeling, waar hij nog steeds ligt.

 

Confronterend

Op een moment als dit besef ik me weer dat ik heel ver weg van huis ben, hier op de grens tussen Pakistan en Afghanistan. Eén van de redenen dat ik voor Artsen zonder Grenzen ben gaan werken, is omdat ik andere culturen wilde leren kennen. Dit is één van de meest confronterende ervaringen met een andere cultuur die ik ooit heb gehad. In Nederland zou deze keuze heel raar zijn: accepteren dat een baby niet gezond geboren wordt, omdat je verwacht dat een vrouw nog tien keer zwanger wordt. Toch gebeurt het hier heel regelmatig. Het cultuurverschil dat ik soms met open armen verwelkom, zoals het vlechten van kraaltjes in mijn haar, wordt me af en toe ook bijna te veel. Ik kan alleen maar omgaan met deze moeilijkheden door me te concentreren op de moeders en kinderen die we wel kunnen redden, die we een veilige bevalling kunnen geven. Gelukkig gebeurt dit vaak en geeft het me de moed om door te gaan met werken in deze uitdagende omgeving.

 

December 2014


afbeelding van Jeltje Danhof Geschreven door: Jeltje Danhof
Jeltje werkt voor Artsen zonder Grenzen omdat ze vindt dat ieder mens het verdient dat er naar hem of haar wordt omgekeken. Inmiddels is zij op haar vierde missie.
Sluit zoeken

Zoekveld