‘Ze weten nooit wanneer de bommen zullen vallen’

Artsen zonder Grenzen moet haar hulp in Syrië noodgedwongen op afstand managen. Zo coördineerde Michael Hering de logistiek vanuit Turkije. ‘Onze Syrische hulpverleners doen geweldig werk.’

In onze projecten in Syrië werken momenteel alleen nog Syrische medewerkers. Internationale medewerkers kunnen er niet meer werken. Het is te gevaarlijk geworden. Ik werkte vanuit Turkije, waar ik de logistiek voor verschillende projecten coördineerde. Ik werkte daarvoor nauw samen met onze Syrische collega’s aan de overkant van de grens. Ik sprak ze vaak, gaf trainingen en bood advies bij noodsituaties.

 

Verschrikkingen

Je krijgt zo een beeld bij de verschrikkingen die zij moeten doorstaan. Sommige collega’s hebben familieleden of vrienden verloren. Voor velen voelt het als een wanhopige, bijna hopeloze situatie. Ze weten nooit wanneer de bommen zullen vallen. Markten en bushaltes worden gebombardeerd, zeggen ze – een mensenleven lijkt niets meer waard.

 

'Ze willen een verschil maken in een schijnbaar uitzichtloze situatie'

 

Toegewijd

Het kan niet makkelijk zijn om je thuisland achter te laten. Maar als ze toch besluiten te vluchten, is dat zeer moeilijk en gevaarlijk. Mensen voelen daardoor dat ze vast zitten. Sommigen zeggen dat ze wel de mogelijkheid hadden om het land te verlaten, maar er toch voor kozen om te blijven, om hulp te bieden. Dat hoor ik bijvoorbeeld van onze hulpverleners. Zij zijn verschrikkelijk toegewijd en willen zo graag een verschil maken in een schijnbaar uitzichtloze situatie. Veel van hen hebben zelf traumatische ervaringen, maar gaan toch door.

 

Netwerk van hulpposten

Ik legde me vooral toe op het regelen van de logistiek voor twee grote projecten: een veldhospitaal in Noord-Syrië en de bevoorrading van een netwerk van 22 hulpposten in het land. In het veldhospitaal, met zestien bedden, worden operaties uitgevoerd en veel mensen met brandwonden behandeld. De bevoorrading van de hulpposten was een stuk omvangrijker en ingewikkelder. We moesten een supply chain opzetten waarbij we medicijnen en medisch materiaal het land in konden krijgen, zo nodig op het moment dat er ergens een aanval had plaatsgevonden.

 

In het noorden van Syrië heeft Artsen zonder Grenzen een veldhospitaal, waar onder meer mensen met brandwonden behandeld worden. © MSF, januari 2015

 

Training

Een ander onderdeel van mijn werk was het trainen van Syrische hulpverleners. Veel mensen zijn Syrië ontvlucht, waaronder veel professioneel medisch en niet-medisch personeel. Veel van de hulpverleners waar ik mee samenwerkte waren bijvoorbeeld wel hoogopgeleid, maar hadden geen of nauwelijks logistieke vaardigheden. Training was daarom cruciaal.

 

Skype

Dat gebeurde vaak via Skype. Maar ik was blij dat mijn assistent in Syrië naar Turkije kon komen voor een fysieke één-op-één-training. Dat werkt zo veel beter. We namen alle belangrijke logistieke facetten van een project door: van water-en-sanitatie tot het onderhoud van voertuigen. Ook trokken we genoeg tijd uit voor instructies over het onderhoud van biomedisch materiaal, dat veel wordt gebruikt in de medische voorzieningen die we ondersteunen.

 

'Er zit helaas altijd een telefoon of een laptop tussen'

 

Beperkingen

Ik ben al vaak op missie geweest voor Artsen zonder Grenzen, maar dit was de eerste keer dat ik met remote management werkte. Het brengt absoluut beperkingen met zich mee. Niet alleen het feit dat je mensen veelal op afstand moet trainen en begeleiden, maar ook omdat je hen niet persoonlijk kan opzoeken. Je werkt ontzettend nauw samen, onder zeer lastige omstandigheden. Maar er zit helaas altijd een telefoon of een laptop tussen.

 

Voorrecht

Desondanks was ons team in Syrië fantastisch. Zij deden geweldig werk en zorgden dat de projecten als een trein liepen, ondanks alle beperkingen. Ik ben inmiddels terug, maar denk nog vaak aan de mensen die ik heb leren kennen. Elke keer als ik zie of lees wat er in Syrië gebeurt, denk ik aan hen en hoop ik dat ze veilig zijn. Het was een voorrecht om met hen samen te werken.

 

September 2015

Sluit zoeken

Zoekveld