afbeelding van Evita Looijen

Evita Looijen

verpleegkundige en medisch teamleider

Evita werkte jarenlang als intensivecareverpleegkundige in Utrecht, maar het was altijd een droom van haar om voor Artsen zonder Grenzen te werken. Inmiddels heeft zij al meerdere missies gedaan.

Afghanistan, het land waar zij haar eerste missie uitvoerde, was een land waar zij graag heen wilde. Eigenlijk sinds zij een documentaire over het land zag, in het bijzonder over het gebrek aan zorg voor vrouwen. Dat greep haar enorm aan. Zelf voelde zij zich altijd ontzettend fortuinlijk. ‘Ik kwam nooit iets tekort. Maar juist daardoor begon ik me af te vragen: waarom heb ik het zo getroffen? Er zijn zo veel mensen in de wereld die dat geluk niet hebben.’ Dus zegde Evita haar baan op. Om ergens te kunnen werken waar zij díe mensen kon helpen.

 

Nog tijdens haar missie in Afghanistan besloot zij, bij het nieuws over de ernst en enormiteit van de ebola-epidemie in West-Afrika, dat zich aan zou melden om naar Sierra Leone te vertrekken. Daar werkte zij in een ebolakliniek, waarna zij nog eens drie keer terugging. Haar reden: ‘De ebola was nog niet over.’ Nu is zij voor Artsen zonder Grenzen op pad in Zuid-Sudan, als medisch teamleider.