Marit de Wit

medisch adviseur

Marit is tropenarts en heeft jaren voor ons in het buitenland gewerkt. Sinds 2009 is zij medisch adviseur op ons hoofdkantoor in Amsterdam. Zij richt zich op de medische aspecten van onze hulp.

Marit studeerde algemene geneeskunde in Amsterdam en heeft een mastertitel in Internationale Volksgezondheid. Zij heeft afwisselend in Nederland en voor Artsen zonder Grenzen in het buitenland gewerkt. In Nederland werkte zij als arts-assistent chirurgie in Den Bosch en Utrecht, en als huisarts in Utrecht. Hierna volgde zij de opleiding tot Tropenarts in Amersfoort en Ede, en op het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) te Amsterdam.

 

Voor Artsen zonder Grenzen ging zij op missie als arts naar de Democratische Republiek Congo en als projectcoördinator naar Tsjaad. Sinds december 2009 is zij medisch adviseur op het hoofdkantoor van Artsen zonder Grenzen in Amsterdam. Zij is hiermee medisch eindverantwoordelijk voor de medische aspecten van onze hulp. Nu voor onze hulp in Congo, in het verleden voor Ethiopië, Irak en Somalië. Zij ontwikkelt medisch beleid en strategie, geeft leiding aan de medische programma’s in deze landen en coacht hulpverleners. Voor haar werk bezoekt zij regelmatig onze projecten in ‘haar’ land.

 

Daarnaast ontwikkelt zij het beleid voor het behandelen van malaria in alle projecten vanuit het Operationeel Centrum Amsterdam van Artsen zonder Grenzen. Recent heeft ze een effectiviteitsstudie van de toepassing van de malariamedicijnen artemether lumefantrine en artesunaat amodiaquine in Zuid-Kivu, Oost-Congo, afgerond. 

 

Over haar motivatie zegt Marit: ‘Met mijn werk voor Artsen zonder Grenzen kan ik een verschil maken tussen leven en dood voor mensen die in conflictgebieden wonen. Een moeder in de jungle in Congo kan nu naar haar buurvrouw voor malariamedicijnen. Wat kan je als dokter nog meer willen?’

Stories (in Dutch)


Sluit zoeken

Zoekveld