Joanne Liu

arts en internationaal voorzitter

Joanne Liu heeft als arts ruim 20 missies uitgevoerd voor Artsen zonder Grenzen. Zij is gespecialiseerd als kinderarts en is sinds 2013 onze internationale voorzitter.

Joanne Liu is een Canadese kinderarts, opgegroeid in Quebec. Zij volgde haar medische opleiding aan de McGill universiteit en specialiseerde zich in kindergeneeskunde in het Sainte-Justine ziekenhuis in Montreal. Zij is universitair hoofddocent aan de universiteit van Montreal en aan de McGill universiteit. Zij heeft een fellowship in acute kindergeneeskunde van de New York School of Medicine en een internationale masters in leiderschap in volksgezondheid van de McGill universiteit.

 

In 1996 ging zij voor het eerst op missie voor Artsen zonder Grenzen om hulp te verlenen aan Malinese vluchtelingen in Mauretanië. Zij hielp slachtoffers van de tsunami in Indonesië, de aardbeving en cholera-epidemie in Haïti en Somalische vluchtelingen in Kenia. Zij heeft meerdere malen in conflictgebieden gewerkt waaronder in Palestina, Centraal-Afrikaanse Republiek en de regio Darfur in Sudan. In totaal heeft zij meer dan 20 missies uitgevoerd voor Artsen zonder Grenzen, in Centraal-Afrika, Centraal-Azië en het Midden-Oosten.

 

Ook heeft zij bijgedragen aan verbetering in het medische werk van Artsen zonder Grenzen. Zo introduceerde zij een van de eerste hulpprogramma’s met een volledig pakket aan medische zorg voor slachtoffers van seksueel geweld in Congo-Brazzaville en een platform waarmee dokters in afgelegen gebieden advies kunnen krijgen van medische specialisten over de hele wereld.

 

In 2013 werd Joanne verkozen tot internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen wereldwijd, internationaal bekend als Médecins Sans Frontières.

 

Pleitbezorging

Joanne Liu treedt namens Artsen zonder Grenzen veelvuldig als pleitbezorger op door onacceptabele situaties wereldkundig te make en overheden, instanties, andere organisaties of sleutelpersonen aan te spreken en hen op te roepen in actie te komen. Hieronder een selectie van haar speeches en opiniestukken.

 

  • ‘Kom uw beloftes na’, Joanne Liu herinnerde de Veiligheidsraad op 28 november aan de toezeggingen van mei 2016 met betrekking tot het beschermen van burgers en hulpverleners in oorlogstijd, 28 november 2016.
  • ‘Stop de aanvallen!’,  ziekenhuizen en patiënten mogen gèèn doelwit zijn. Speech uitgesproken tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad op 3 mei 2016.
  • ‘Zelfs oorlog heeft regels’, Artsen zonder Grenzen dringt aan op een onafhankelijk onderzoek naar de dodelijke luchtaanval in Kunduz door de Internationale Humanitaire Fact-Finding Commissie (IHFFC), in Genève, 7 oktober 2015.
  • Verklaring na de aanval op ons ziekenhuis in Kunduz, Afghanistan, 6 oktober 2015.

 

Meer informatie over Joanne Liu, speeches en opiniestukken op onze internationale website (in het Engels).