Onze grootste missie

Onze hulp in DR Congo behoort al jaren tot de grootste missies van Artsen zonder Grenzen internationaal. Wij werken in meerdere provincies, door het hele land. En, wij zijn al vaker in actie gekomen toen ebola uit was gebroken in Congo. De Congolese overheid vroeg ons dan ook voor de landelijke ebola-taskforce.

Klinieken opgezet

Onze teams hebben al sinds de start van de uitbraak meerdere ebolaklinieken opgezet. Wij behandelen zieke mensen met ebola of die mogelijk ebola hebben en de uitslag van hun test afwachten in zogenoemde transitklinieken.

Voorlichten en training

We doen alles om ervoor te zorgen dat herkenning, diagnose, behandeling en voorzorgsmaatregelen tegen besmetting onderdeel worden van de bestaande gezondheidszorg. Onze teams geven daarom veel voorlichting over ebola. Ze helpen klinieken en ziekenhuizen in Congo met het opzetten van isolatie-units en infectiepreventie. Ook hebben ze mensen ingeënt die een hoog risico lopen besmet te raken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de artsen zelf, of mensen die de begrafenis van overledenen begeleiden.

Vertrouwen herstellen

De grootste obstakels om deze ebola-epidemie onder controle te krijgen zijn het wantrouwen en de onveiligheid. Daarom werken de teams nauw samen met de gemeenschappen. We betrekken hen in de hulp. Zo weten we bijvoorbeeld dat als mensen behandeld kunnen worden in een ziekenhuis of kliniek die ze al kennen, de kans groter is dat ze met de opname akkoord gaan. Daarmee vergroot je de kans op overleving én verklein je de kans op verdere verspreiding. En dát zal het vertrouwen in de ebolahulp vergroten.

Ebolahulp op meerdere plekken

Wij bieden ebolahulp in de door ebola getroffen provincies: Noord-Kivu, Zuid-Kivu en de aangrenzende provincie Ituri. In Goma (1 miljoen inwoners), de hoofdstad van Noord-Kivu, hebben wij een ebolakliniek met 72 behandelbedden gebouwd als opvolger van een ebola-unit in een ziekenhuis. Ook in de provincie Ituri, ten noorden van Noord-Kivu, behandelen we mensen die (mogelijk) ebola hebben. In onze kliniek in Beni, in Noord-Kivu, hebben we 1.213 mensen gevaccineerd. Ook in Zuid-Kivu hebben we een ebolakliniek opgezet. Verder bieden we hier medische zorg in ziekenhuizen, plaatselijke klinieken en gezondheidsposten zoals behandeling voor malaria en hulp bij bevallingen.

Na ernstige aanvallen in februari 2019 op onze ebolaklinieken in Katwa en Butembo hebben wij noodgedwongen het werk in deze ebolaklinieken stopgezet.

Hoewel het aantal nieuwe ebolagevallen de afgelopen maanden gestaag was gedaald, maken onze teams zich zorgen over de heropleving van de ziekte. In de laatste twee weken van 2019 en de eerste week van 2020 werden nieuwe gevallen gemeld in 5 gezondheidszones die niet meer als ‘actieve plaatsen’ werden beschouwd. Dat houdt in dat er 42 dagen lang geen nieuwe gevallen van ebola werden gemeld. De opleving heeft te maken met het oplaaiende geweld in Noord-Kivu. Doordat mensen vluchten, wordt het risico op het geografisch verspreiden van de ziekte vergroot.

 • 1.114
  Mensen genezen van ebola
 • 822
  Van onze hulpverleners zijn ebola aan het bestrijden
 • 265
  duizend mensen ingeënt tegen ebola

Persoonlijke verhalen

ebola bestrijden met theater
 • In 2018 hebben we in DR Congo 5.378 mensen behandeld voor ebola.

knuffelen in ebolapak

Steun onze teams wereldwijd

Icoon malariamug

Met € 16 kunnen wij ACT-combinatiepillenkuren kopen om 25 volwassenen binnen 3 dagen van malaria te genezen.

Icoon voeding

Met € 25 kunnen wij speciale, energierijke voeding kopen om 1 ondervoed kind in 5 weken weer op de been te helpen.

Icoon ebolabril

Met € 65 kunnen wij een ebola-uitrusting kopen om beschermd te kunnen werken in onze ebolakliniek.

Icoon water

Met € 5 kunnen wij zo'n 150.000 liter water zuiveren, goed voor 7.500 mensen per dag.

Icoon bevallingskit

Met € 10 kunnen we een kit maken voor een veilige (thuis)bevalling voor 1 moeder en haar baby.

Icoon voeding

Met € 25 kunnen wij speciale, energierijke voeding kopen om 1 ondervoed kind in 5 weken weer op de been te helpen.

Samen met onze donateurs komen wij in actie voor mensen in crisissituaties.
Van elke euro die binnenkomt, gaat 83 cent* rechtstreeks naar medische noodhulp.
De overige 17 cent wordt besteed aan begeleiding van de hulpprojecten vanuit ons kantoor in Amsterdam, communicatie en de werving van fondsen.

* Cijfers gecontroleerd door onafhankelijke accountants

 • 83%
  Noodhulp
 • 17%
  Ondersteuning van onze projecten

Ga mee op missie!

Wereldkaart