Ervaring met ebola

Onze teams werken in meerdere provincies, door het hele land. Door de jaren heen hebben onze hulpverleners vele uitbraken van mazelen, malaria, cholera én ebola bestreden. Vanaf het begin van de tiende uitbraak, in Mangina in Noord-Kivu, zijn onze teams in actie gekomen. Zij geven daar al hulp aan onder meer slachtoffers van geweld en verkrachting en vluchtelingen. Ook bieden zij hulp bij ondervoeding, en ziekten als mazelen en aids. Zij bestrijden ook deze elfde uitbraak in de provincie Équateur, naast de uitbraken van corona (COVID-19) en mazelen in het land.

De tiende ebola-uitbraak

 • Onze teams hebben ebolaklinieken opgezet en zieken verzorgd.
 • Zij verzorgden mensen met ebolasymptomen in speciale klinieken, in afwachting van hun testuitslag.
 • Ze hebben mensen tegen ebola ingeënt en gezondheidsvoorlichting gegeven.
 • Contactonderzoek om zo andere besmette mensen op te kunnen sporen, hoorde ook tot ons werk.
 • Ook hebben zij voorzorgsmaatregelen om verspreiding tegen te gaan versterkt.
 • Daarnaast zijn zij bijgesprongen in ziekenhuizen en gezondheidsposten zodat mensen voor andere gezondheidsklachten en bijvoorbeeld vrouwen die hulp nodig hebben bij de bevalling, op medische zorg konden rekenen.
 • Na ernstige aanvallen in februari 2019 op onze ebolaklinieken in Katwa en Butembo hebben wij noodgedwongen het werk in deze ebolaklinieken stopgezet.

Wij hebben nu onze ebolaklinieken in de plaatsen Beni en de provinciale hoofdstad Goma aan de Congolese gezondheidsautoriteiten overgedragen. Om het provinciale ziekenhuis in Goma te helpen het hoofd te bieden aan nieuwe uitbraken, hebben wij een speciale kliniek voor het behandelen van mensen met besmettelijke ziekten op het ziekenhuisterrein gebouwd.

Vreugde delen

Onze teams hebben op verschillende plaatsen in Noordoost-Congo ebolahulp geboden: in Noord-Kivu, Zuid-Kivu en de aangrenzende provincie Ituri. Maar al onze teams door heel Congo leven mee.

ebolapak aantrekken

Waarom is de crisis in Congo niet voorbij?

Wij zijn enorm opgelucht dat er eindelijk een einde is aan de ebola-epidemie in Noordoost-Congo. Maar daarmee is er geen einde gekomen aan de crisis in Congo. Jarenlange gevechten hebben de bevolking en de gezondheidszorg ernstig verzwakt. Ziekten als malaria, mazelen en cholera eisen er nog altijd slachtoffers. En daar komt nu het nieuwe coronavirus bij. Elke keer als het geweld oplaait, vluchten mensen. Dat maakt hen kwetsbaar voor ziekten en ondervoeding, én het maakt het risico op verspreiding van besmettelijke ziekten groter.

Epidemie in een conflictgebied

Wat de strijd tegen de ebola-epidemie extra moeilijk maakte, was het feit dat het ging om een conflictgebied. Dit zijn de lessen van deze epidemie.

 • Wantrouwen en onveiligheid waren grote obstakels. Daarom hebben onze teams nauw samengewerkt met de gemeenschappen en hen in onze hulp betrokken.
 • Ebolahulp moet niet op zichzelf staand worden gegeven. Want ziekten als malaria en mazelen eisen er de meeste slachtoffers. Onze teams zijn doorgegaan met onze bestaande medische noodhulp en die uitgebreid naar andere plaatsen, én hebben ook kinderen tegen mazelen ingeënt.
 • In plaats van grote, centrale ebolaklinieken hebben de mensen meer baat bij kleinere klinieken verspreid door het gebied zodat zorg dichter bij huis mogelijk is.
 • Grootscheepse, brede vaccinatie (dus het zorgpersoneel en hulpverleners in de frontlinie én bevolking) helpt. We hebben bij de Congolese overheid gepleit om een brede vaccinatiecampagne toe te laten. Eind 2019 gingen zij daarmee akkoord.
 • De aanwezigheid van het Congolese leger jaagde mensen angst aan. Met als gevolg dat zij geen medische hulp durfden te zoeken.
 • 3.470
  mensen besmet tijdens de tiende ebola-uitbraak
 • 822
  van onze hulpverleners in de strijd tegen de tiende ebola-uitbraak
 • 320
  duizend mensen zijn tegen ebola ingeënt tijdens de tiende ebola-uitbraak

Persoonlijke verhalen

 • In 2018 hebben we in DR Congo 5.378 mensen behandeld voor ebola.

knuffelen in ebolapak

Steun onze teams wereldwijd

Icoon malariamug

Met € 16 kunnen wij ACT-combinatiepillenkuren kopen om 25 volwassenen binnen 3 dagen van malaria te genezen.

Icoon voeding

Met € 25 kunnen wij speciale, energierijke voeding kopen om 1 ondervoed kind in 5 weken weer op de been te helpen.

Icoon ebolabril

Met € 65 kunnen wij een ebola-uitrusting kopen om beschermd te kunnen werken in onze ebolakliniek.

Icoon water

Met € 5 kunnen wij zo'n 150.000 liter water zuiveren, goed voor 7.500 mensen per dag.

Icoon bevallingskit

Met € 10 kunnen we een kit maken voor een veilige (thuis)bevalling voor 1 moeder en haar baby.

Icoon voeding

Met € 25 kunnen wij speciale, energierijke voeding kopen om 1 ondervoed kind in 5 weken weer op de been te helpen.

Ga mee op missie!

Wereldkaart