CAR

Vanwege het geweld werken maar weinig hulporganisaties in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR).

Het sterftecijfer in CAR is alarmerend hoog en met 48 jaar* heeft het land, samen met een paar andere landen, de op twee na laagste levensverwachting ter wereld. De voortdurende conflicten in verschillende delen van het land ondermijnen de toch al zwakke gezondheidszorg. Vanwege het geweld zijn er maar weinig hulporganisaties actief.

 

Nieuwe golf geweld

Op 24 maart 2013 greep de Sélékabeweging de macht in het land. Het geweld is sindsdien echter alleen maar toegenomen en heeft ongekende hoogten bereikt. CAR verkeert in een staat van chaos, geweld en onrust. Mensen zijn in groten getale het slachtoffer van geweld gepleegd door ex-Séléka-eenheden, anti-Balaka milities en criminelen die misbruik maken van de onrust in het land. Eenvijfde van de bevolking is op de vlucht en moslims verlaten massaal het land als gevolg van gemeenschappelijke aanvallen op deze minderheidsgroep.

 

Noodhulpoperaties

Artsen zonder Grenzen heeft in totaal 8 noodhulpoperaties opgezet in het land, waaronder in hoofdstad Bangui en Bossangoa, naast onze 8 vaste projecten. Ruim 2.300 internationale en Centraal-Afrikaanse hulpverleners zijn actief. Vanaf 5 december geteld, hebben zij ruim 4.000 mensen met schot-, speer- en machetewonden behandeld in het land. Onze teams werken in vluchtelingenkampen, ziekenhuizen, klinieken, gezondheidsposten en mobiele hulpposten. We bieden algemene medische zorg, chirurgische en verloskundige zorg, voeren inentingscampagnes uit, bouwen latrines, zorgen voor schoon drinkwater.

 

test alt

 

Vaste projecten

In onze vaste projecten werken onze teams in ziekenhuizen, klinieken, gezondheidsposten en mobiele hulpposten. We bieden algemene medische zorg, chirurgische, inwendige en verloskundige zorg, kindergeneeskunde, geïntegreerde zorg voor hiv en tuberculose en specifieke behandeling voor resistente tbc (MDR-TB), behandeling voor ondervoeding, malaria en voeren inentingscampagnes uit.

 

Vluchtelingen in buurlanden

Naar schatting bevinden zich 290.800 vluchtelingen uit CAR in buurlanden Kameroen, Tsjaad, Congo-Brazzaville en Democratische Republiek Congo**. Artsen zonder Grenzen heeft hulpoperaties voor de vluchtelingen opgezet in deze 4 landen. We bieden medische zorg, voeren vaccinatieacties uit, bouwen latrines en douches en verschaffen schoon drinkwater.

 

Maart 2014

 

* Bron: Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) World Health Statistics, www. who.int

** Schatting VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR)

4.000
gewonden behandeld
2.300
internationale en Centraal-Afrikaanse hulpverleners
16
hulpprojecten
290.800
vluchtelingen uit CAR naar buurlanden
Sluit zoeken

Zoekveld