Ondervoeding

Artsen zonder Grenzen behandelt elk jaar wereldwijd meer dan 250.000 kinderen voor ondervoeding. Wij hebben jarenlange ervaring in de behandeling van ondervoede kinderen. Ook strijden wij voor meer en

Elk jaar sterven miljoenen kinderen aan ondervoeding

195 miljoen jonge kinderen lijden aan ondervoeding. Elk jaar leidt dit wereldwijd tot de dood van 5 miljoen kinderen. Het is één van de voornaamste doodsoorzaken van kinderen jonger dan 5 jaar.* Ondervoeding verzwakt de weerstand en verhoogt het risico op overlijden aan longontsteking, diarree, malaria, mazelen of aids.  Er zijn 4 stadia van voedselschaarste: van ‘hunger gap’ tot hongersnood.

 

Help mee ondervoeding te bestrijden.

Doneer nu

 

Wat is ondervoeding?

Een kind raakt ondervoed als het niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt die zijn lichaam nodig heeft om infecties tegen te houden en te groeien. Als het tekort aan deze voedingsstoffen aanhoudt, zal een kind vermageren en het lichaam zal het eigen lichaamsweefsel verteren om het tekort aan te vullen. Jonge kinderen zijn kwetsbaarder voor ondervoeding dan volwassenen. Verder zijn ouderen en mensen die een chronische ziekte hebben (zoals aids) ook extra kwetsbaar voor ondervoeding. Als je zo'n lange tijd ondervoed bent dat je groei achterblijft, wordt dit omschreven als chronische ondervoeding. Als je in korte tijd veel gewicht verliest, vermagert, wordt dit acute ondervoeding genoemd. Lees hoe wij ondervoeding vaststellen.

 

Oorzaken en gevolgen van ondervoeding
Ondervoeding leidt elk jaar tot de dood van 5 miljoen kinderen. Een aantal oorzaken zijn:

  • een onderontwikkelde economie
  • armoede
  • droogte
  • gebrek aan gezondheidszorg.

 

In de conflictgebieden waar wij werken, kunnen mensen door de onveiligheid niet naar de markt of naar hun akkertje. Ze kunnen niet zaaien, niet oogsten, of hun oogst wordt geplunderd.

 

Hoe Artsen zonder Grenzen ondervoeding behandelt

Wij geven vooral hulp bij acute en ernstige ondervoeding. 20% van de ernstig ondervoede kinderen die onze teams aantreffen, is in kritieke toestand. Het merendeel kunnen we met speciale, voedzame pindapasta helpen. Na 2 weken leven ze weer op en zijn ze op gewicht; vervolgens zetten we de thuisbehandeling nog 3 weken voort zodat ze goed herstellen. We letten op de ontwikkeling van prijzen en lonen en we checken alle kinderen die in onze klinieken en hulpposten komen op ondervoeding, zodat we tijdig weten wanneer hulp nodig is. Bekijk de prijzen die wij betalen voor speciale voeding.

 

Behandeling van ondervoeding

Artsen zonder Grenzen kan ondervoeding niet voorkomen, maar doet er alles aan om de mensen bij te staan. Door patiënten te behandelen, maar ook door te lobbyen bij internationale donoren en andere hulporganisaties. Wij pleiten er voortdurend bij overheden, de farmaceutische industrie en internationale organisaties voor om de meest effectieve medicijnen en behandelingen beschikbaar te maken. We proberen onder meer de productie van de speciale, therapeutische pindapasta te stimuleren en de prijzen ervan omlaag te krijgen. Deze activiteiten zijn onderdeel van het werk van Artsen zonder Grenzen en staat bekend als de MSF Access Campaign.

 

* Cijfers afgeleid uit het rapport ‘Tracking progress on Child and Maternal Nutrition’, van november 2009 van de United Nation’s Children’s Fund en het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie/Population Reference Bureau: ‘WHO Analyses of national nutritional surveys done 2001-2006’, 2007 (www.who.int).

 

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over onze hulp bij ondervoeding

195 mln
jonge kinderen lijden aan ondervoeding
181.600
ernstig ondervoede kinderen behandelden we in 2015
5 mln
kinderen sterven elk jaar door ondervoeding
€ 0,25
kost een zakje speciale ultravoedzame pindapasta