Zuid-Sudan

Het voortslepende conflict in Zuid-Sudan heeft een verwoestende impact op de bevolking. Talloze mensen zijn op de vlucht. Velen zijn afgesloten van medische zorg.

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Zuid-Sudan

 

De aanhoudende burgeroorlog heeft mensen door het hele land getroffen. Gemeenschappen zitten gevangen in het kruisvuur van strijdende partijen of zijn zelf doelwit van gewelddadige aanvallen. Daarbij worden hele dorpen platgebrand en inwoners opgejaagd. Als gevolg hiervan zijn honderdduizenden mensen op de vlucht. Zij zoeken veiligheid in bossen of moerassen, op terreinen van de VN of over de grens. De medische en humanitaire noden zijn enorm.

 

Arts Phillipa behandelt een zieke vrouw. Thaker, district Leer, Zuid-Sudan.

 

Hulp aan de bevolking van Zuid-Sudan

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1983 in het gebied dat nu Zuid-Sudan is. (In 2011 werd het land onafhankelijk.) Het is een van onze langstlopende en grootste missies. Door het conflict zijn kwetsbare mensen nog kwetsbaarder geworden. Onze teams werken door het hele land en geven onder meer basiszorg, vaccinaties, chirurgische zorg en hulp bij bevallingen. Ook delen zij hulpgoederen uit en verzorgen zij schoon water. In buurlanden Uganda, Ethiopië en Sudan zijn hulpprojecten opgezet voor Zuid-Sudanese vluchtelingen die de grens zijn overgestoken.

 

Basiszorg en hulp bij ziekte-uitbraken

Naast de noden als gevolg van het conflict zijn er veel mensen die hulp nodig hebben als gevolg van een gebrek aan medische zorg. Zo bieden we in meerdere plaatsen doorlopend hulp aan malariapatiënten.

 

 

Medische zorg onder vuur

Helaas is ook de medische zorg in Zuid-Sudan regelmatig doelwit van aanvallen. Onze teams zijn getuige geweest van gewelddadige aanvallen op ziekenhuizen of klinieken. Daarbij zijn patiënten en hulpverleners om het leven gekomen. Naast de verschrikkelijke directe gevolgen hebben zulke aanvallen ook dramatische indirecte consequenties: honderdduizenden mensen raken zo afgesloten van levensreddende medische zorg.

 

Juni 2017

17
hulpprojecten in Zuid-Sudan
3.000
hulpverleners actief
2,3
miljoen mensen op de vlucht
1983
jaar waarin onze hulp in Zuid-Sudan startte
Sluit zoeken

Zoekveld