Levens redden en verlengen in Homa Bay

dinsdag 25 juni 2013
Levens redden en verlengen. Daar draait het werk van Artsen zonder Grenzen om in Homa Bay.

  • De 10-jarige Vivian is besmet met hiv. Ze is in het ziekenhuis voor een periodiek consult. Vivian wil later politieagente worden. Haar moeder, die ook hiv-positief is, hoopt vooral dat Vivian een goede opleiding krijgt. Ze zegt ook dat zij en haar dochter door hun behandeling een mooie toekomst kunnen hebben.
  • Hiv-patiënt William krijgt tijdens zijn bezoek aan het ziekenhuis medicijnen van arts Mark Otieno.
  • Ook de 50-jarige Suma is besmet met hiv, maar haar bloedwaarden zijn goed. Ze kwam naar het ziekenhuis omdat ze malaria en pijnlijke spieren had en erg moe was. Artsen zonder Grenzen schreef medicijnen voor waarmee ze er weer bovenop zou moeten komen.
  • Onze patiëntendossiers worden keurig op orde gehouden.
  • Er zitten veel mensen in de wachtkamer van tbc-kliniek in het ziekenhuis.
  • Ook Everlyne (18) zit in de wachtkamer. Ze moest veel hoesten en was erg moe. Door voorlichting wist ze dat het misschien tbc zou kunnen zijn. Voorlichting is een belangrijk middel in de strijd tegen tbc en MDR-TB. Gelukkig zijn alle testen negatief: Everlyne heeft geen tbc.
  • Eén van de tests om tbc vast te stellen, is het maken van een röntgenfoto van de longen. Everlyne kijkt hier naar haar eigen foto. Gelukkig is er niets op te zien dat op tbc wijst.
  • Als je er op tijd bij bent, is (gewone) tbc goed te genezen met een medicijnkuur van 6 maanden. Maar medicijnen alleen is niet genoeg, een patiënt moet onder medische controle blijven. Zonder behandeling kan tbc dodelijk zijn. Mensen met MDR-TB moeten behandeld worden met een speciale, extreem zware medicijnenkuur die 2 jaar duurt.
  • Richard (28) krijgt te horen dat hij resistente tbc heeft. Zijn artsen nemen zijn medicijn- en behandelplan met hem door. Richard is een boer en vader van 2 kinderen. Hij was al ruim 2 weken aan het hoesten en voelde pijn. Gelukkig wist hij dat hij dan naar het ziekenhuis moest, omdat tijdige behandeling cruciaal is.
  • Phoebe (30), moeder van 5 kinderen, is hier op de foto in haar 18e behandelmaand voor MDR-TB. Elke dag ging ze naar het ziekenhuis voor haar medicijnen. Gedurende haar behandeling leed ze, door de medicijnen, aan ernstige psychosen waarbij ze gewelddadig werd en haar zelfbeheersing verloor. Maar we hebben goed nieuws: Phoebe is inmiddels genezen en het gaat goed met haar!

In deze stad in het westen van Kenia runnen wij in het ziekenhuis een hulpproject voor mensen met hiv/aids, tuberculose (tbc) en MDR-TB MDR-TB (een resistente vorm van tbc waartegen standaardmedicijnen niet genoeg helpen).

 

De fotoreportage is van maart 2013.

 

© Olga Overbeek