Op weg naar genezing in Tadzjikistan

dinsdag 29 oktober 2013
Tadzjikistan is het armste land in Centraal-Azië en de gezondheidssituatie is er zorgelijk.

 • Mijgona (18) is de eerste volledig genezen MDR-TB-patiënt in het project van Artsen zonder Grenzen in Tadzjikistan. Om dat heuglijke feit te vieren werd een feest gegeven in de tuin van het speciale kinderziekenhuis voor tbc-patiënten in Dushanbe, de hoofdstad van het land.
 • Ook voor Mijgona’s moeder was de behandeling een gevecht. Maar ze gaf haar dochter onvoorwaardelijke steun tijdens de behandeling.
 • Sarbinos (17) is een patiënt in het ziekenhuis.
 • Niet iedereen kan delen in de feestvreugde. Het feest in de tuin gaat de patiëntjes die nog aan hun ziekenhuisbed gekluisterd zijn voorbij.
 • Artsen zonder Grenzen probeert de patiënten zoveel mogelijk in hun thuissituatie te laten behandelen, zodat ze niet geïsoleerd in een ziekenhuis hoeven te liggen. Zo ook de 16-jarige Shahmoza. Zij startte in oktober 2012 haar behandeling voor MDR-TB, maar werd later gediagnosticeerd met XDR-TB, een superresistente vorm van tbc.
 • Dokter Christoph Höhn van Artsen zonder Grenzen onderzoekt Shahmosa. Haar behandeling duurt nog 1,5 jaar.
 • Ook de 5-jarige Umeda heeft MDR-TB. Zij vindt de medicijnen die ze krijgt erg vies. Om haar te stimuleren haar behandeling goed te volgen, heeft ze een kalender gekregen. Hierop krijgt ze een gouden sticker geplakt als ze haar medicijnen heeft ingenomen. En natuurlijk wil ze de hele kalender vol hebben met blinkende sterren.
 • Umeda woont tijdelijk bij haar tante. Zij helpt haar nichtje ook bij de behandeling voor MDR-TB.
 • Verpleegkundige Andy Martin en arts Christoph Höhn bezoeken MDR-TB-patiënte Zebynisso (28). Ze leggen haar uit dat het ontzettend belangrijk is dat zij haar medicijnen elke dag inneemt.
 • Andy en Christoph vermoeden dat Zebynisso’s 2-jarige zoon Hassan ook besmet is. Om een diagnose te kunnen maken, nemen ze sputum af bij het ventje. Hierbij gaat een dunne plastic buis door de neusholte naar de luchtwegen. Dat voelt raar en ziet er eng uit voor kinderen. Zebynisso houdt haar zoontje stevig vast, volgens de instructies die Andy heeft gegeven.
 • Nadat er sputum is afgenomen bij Hassan tovert Andy een busje bellenblaas tevoorschijn. Zo wordt het bezoek toch vrolijk afgesloten.
 • Orion heeft tuberculeuze meningitis. Een jaar geleden raakte hij in coma, waarbij de rechterzijde van zijn lichaam volledig verlamd raakte. Hij was bovendien ernstig ondervoed. De dokters gaven hem een kleine kans op genezing. Na maanden van intensieve behandeling gaat het echter stukken beter met hem.
 • Arts Christoph op bezoek bij Rukhshona (11). Het meisje heeft MDR-TB en is besmet met hiv.
 • Toen Rukhshona jonger was, lag ze lange tijd in het ziekenhuis in een houding waardoor haar benen zwak en onderontwikkeld bleven. Ze kan daardoor niet staan of lopen. Te midden van familie draagt Rukhshona’s moeder haar dochter.
 • De situatie van de 13-jarige Safargul is niet makkelijk. Ze is geestelijke gehandicapt, heeft geregeld epileptische aanvallen en is bijna 4 maanden in behandeling voor multiresistente tuberculose (MRD-TB). Steun krijgt ze van haar moeder.
 • Naast de medische zorg die Artsen zonder Grenzen geeft, krijgen moeder en dochter ook steun van counselors. Deze psychosociale hulpverleners staan Safargul bij tijdens haar zware behandeling en helpen haar bij haar ontwikkeling, onder meer door haar te laten tekenen en door haar met muziekinstrumenten te laten spelen.

Zo vormt multiresistente tuberculose (MDR-TB), een vorm van tbc die niet met standaardmedicijnen te behandelen is, een groot probleem voor de bevolking. De behandeling hiervoor is zwaar en kan wel 2 jaar duren. Artsen zonder Grenzen richt zich vooral op de zorg voor kinderen. Zij moesten voorheen dezelfde enorme pillen slikken als volwassenen. Wij maakten een kindvriendelijker medicijn in de vorm van een siroop. Tadzjikistan is het eerste project waarin deze speciale behandeling voor kinderen wordt gebruikt.

 

Fotografie © Wendy Marijnissen